Gezondere levensstijl kan leiden tot 40% minder kankergevallen

Inspire2Live, de internationale organisatie die zich sterk maakt voor het onder controle krijgen van kanker en initiatiefnemer van grootse evenementen als Alpe d’HuZes, organiseert 17 en 18 januari 2013 een conferentie in Amsterdam over preventie van kanker. Een aantal zeer vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland komt hiervoor voor de derde keer bijeen bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Een van de belangrijkste sprekers, professor Bob Weinberg uit de Verenigde Staten licht toe: “Veertig procent van de kankergevallen kan voorkomen worden, bijvoorbeeld door te stoppen met roken, te letten op de alcoholconsumptie en gezonder te eten. Doen we dat niet dan zal het aantal kankergevallen de komende jaren verder blijven stijgen.”

Kanker onder controle
Twee jaar geleden verklaarde Inspire2Live de ziekte voor het einde van 2020 onder controle te willen krijgen. Bob Weinberg, als professor verbonden aan het MIT en de American Cancer Society, wordt gezien als een van de meest invloedrijke geleerden op het gebied van kanker en zal donderdag 17 januari 2013 spreken op de conferentie.

Ook Nederlandse prominenten uit de wetenschap als prof. Piet Borst, prof. Martijn Katan, prof. Floor van Leeuwen, Wanda de Kanter, en Liesbeth de Vries zullen aanwezig zijn. Samen met politici Max van den Berg, Pia Dijkstra en oud-minister Els Borst en deelnemers uit het bedrijfsleven, zullen zij zich buigen over de vraag hoe preventie kan worden ingezet als middel om de ziekte kanker in Nederland en daarbuiten terug te dringen.

‘Preventie goed voor 40% minder kankers’
“Kennis over gezondheid – ‘health literacy’ – is essentieel om mensen gezonder te laten leven en ziektes als kanker op achterstand te zetten.” Aldus Gerd Gigerenzer, directeur van het Max Planck Institute for human development in Berlijn. Op sommige terreinen is al veel winst geboekt, bijvoorbeeld met het terugdringen van roken, maar alsnog gaat de verandering daar niet snel genoeg. Op het gebied van alcohol, voeding en beweging is nog veel meer winst te behalen.

De centrale vraag is hoe we mensen ertoe kunnen brengen gezondere keuzes te maken; waarbij vorming, kennis en opleiding van groot belang zijn. In dit kader is Inspire2Live in samenwerking met verschillende binnen- en buitenlandse universiteiten een project gestart dat jonge kinderen vertrouwd moet maken met het belang van gezonde keuzes.

De conferentie zal resulteren in een eindverklaring en een plan van aanpak die op 18 januari 2013 wordt gepresenteerd. De conferentie is live te volgen via www.inspire2Live.org

Plaats een reactie