Gezonde voeding voor goede ogen

De bloedcirculatie door het lichaam is waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren die bijdragen tot de gezondheid van de ogen. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, volkoren producten en groene bladgroenten zijn rijk aan bepaalde voedingsstoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen.

Het zicht in topconditie houden begint bij meer leren over het effect van die voedingsmiddelen op de algemene gezondheid. De volgende voedselgroepen zijn daar enkele voorbeelden van:

1. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten zijn een bron van luteïne, alsook antioxidanten. Vooral groenten als spinazie, boerenkool en peterselie bevatten veel luteïne, en moeten dan ook deel uitmaken van elk voedingspatroon om de ogen in goede gezondheid te houden.

2. Carotenoïden

Net zoals luteïne zijn carotenoïden erg belangrijk voor de gezondheid van de ogen. Deze stof wordt gekenmerkt door een opvallende kleur, die in bepaalde fruit en groenten duidelijk aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan mais, pompoen, courgette, paprika en wortels, die naast carotenoïden ook antioxidanten bevatten en dus essentieel zijn voor de gezondheid van het zicht!

wortelsap

3. Vis voor meer visie

Vervolgens bevatten vette vis soorten veel omega-3, een essentieel vetzuur dat belangrijk is voor de ogen. Vooral zalm en makreel bevatten veel van deze voedingsstof, en horen dan ook deel uit te maken van elk voedingspatroon.

zalmmoot

Naast gewoon aandacht besteden aan wat men eet, zijn er ook nog andere manieren waarop men de ogen langer kan doen meegaan. Een overzicht van enkele handige tips is hier dan ook van toepassing.

1. Vermijd te veel suiker en zout

Zelfs als men relatief gezond eet kunnen de ogen nog altijd beschadigd raken. Vaak worden ziektes zoals diabetes veroorzaakt door een teveel aan suiker. Een neveneffect van deze aandoening is dat de ogen aftakelen. In sommige gevallen kan dit tot blindheid leiden.

De dagelijks zoutconsumptie zou 50 mg niet mogen overschrijden, aangezien ook dit tot oogproblemen kan leiden. De kans op aandoeningen zoals cataract wordt door een overmatige zoutconsumptie immers drastisch verhoogd.

2. Reken snel af met oogproblemen

Als men al last heeft van de ogen, dan is tijdig actie ondernemen essentieel. Zo kunnen rode of geïrriteerde ogen eenvoudig afgekoeld worden met een natte, koude doek, speciale oogdruppels of antihistamine, een soort anti-allergie middel. Bij aanhoudende problemen of irritatie, raadpleeg een oogarts. Doe dit ook als er sprake is van zwelling of gevoeligheid voor licht!

oog

3. Draag zorg voor contactlenzen!

Het is vanzelfsprekend dat hygiëne belangrijk is voor de gezondheid van de ogen. Als men contactlenzen draagt, dan is het belangrijk altijd de ogen te wassen voor men deze aanraakt. Maak altijd gebruik van de daarvoor bedoelde reinigingsmiddelen, en maak ook altijd het lenzenbakje schoon na elk gebruik!

4. Vervang je lenzen regelmatig

Het wordt afgeraden om met lenzen te slapen of te zwemmen, en ook verwijdert men ze best als men de ogen reinigt. Daarbij is het belangrijk om de lenzen regelmatig te vervangen om bacteriën geen kans te geven. Voor professioneel advies, bezoek Lens2Day.nl, zodat je je ogen nog beter kan beschermen tegen beschadiging!

Plaats een reactie