Gezonde voeding geeft hogere kans op zwangerschap bij ivf

Vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid, die een gezonde voeding gebruiken ten tijde van hun ivf-behandeling, hebben een tot 60% hogere kans op een zwangerschap na ivf.

FruitsFotocredits: Mário Diogo (cc)

Promovendus John Twigt onderzocht de invloed van voeding op het verloop van de vruchtbaarheidsbehandeling, en dan met name de voeding van de vrouw.

Voeding, maar ook andere leefstijlfactoren zoals roken en overgewicht, hebben invloed op de algemene gezondheid. Eerder onderzoek heeft laten zien dat leefstijlfactoren ook van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid. Het is echter nog niet duidelijk in hoeverre de voeding invloed heeft op de vruchtbaarheidsbehandeling, bijvoorbeeld de ivf-behandeling.

In zijn onderzoek laat John Twigt, wetenschappelijk onderzoeker op de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van het Erasmus MC, zien dat vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid, die een gezonde voeding gebruiken en een ivf-behandeling ondergaan een tot wel 60% hogere kans op zwangerschap hebben na de ivf-behandeling.

De genoemde gezonde voeding bestaat uit een dieetpatroon met veel volkorenproducten en fruit. Margarine is ook onderdeel van dit dieetpatroon, maar een gevolg van het prominente karakter van volkorenproducten in dit dieet. Het dieetpatroon kent verder een lage consumptie van snacks en verwerkte graanproducten.

Twigt: “Ook vonden wij aanwijzingen door welke mechanismen deze positieve invloed kan worden verklaard. We hebben nog niet alles in beeld, maar vervolgonderzoek moet onze ideeën bevestigen.” Voeding beïnvloedt de hoeveelheid geproduceerd hormoon na de ivf-behandeling. Goede voeding hangt samen met de productie van minder hormoon. Hoge concentraties hormoon hebben een negatieve invloed op het baarmoederslijmvlies, waardoor het embryo minder makkelijk implanteert en een zwangerschap dus niet tot stand komt. Twigt: “Een slecht dieet hangt samen met een verkeerde balans tussen zuurstofradicalen en anti-oxidanten. Dat heeft een negatieve invloed op de eicel zelf, en mogelijk dus ook het embryo en vervolgens de zwangerschap. Daarnaast zorgt een slecht dieet van de moeder ook voor een tekort aan voedingsstoffen in de baarmoeder en dus voor het embryo.”

Twigt onderzocht paren die het spreekuur ‘Gezond Zwanger worden’ bezochten. Ook hier is de invloed van voeding op de vruchtbaarheid onderzocht binnen de context van de ivf-behandeling. Twigt toont aan dat bij patiënten-paren die worden gecounseld over leefstijlfactoren, een invloed van de voeding op de ivf-behandeling gemeten kan worden. Patiënten-paren die goed voldoen aan de aanbevelingen voor een gezonde voeding van het voedingscentrum, hebben een tot 60% hogere kans op zwangerschap na de ivf-behandeling.

John Twigt promoveert op vrijdag 22 februari 2013.

Plaats een reactie