Gezonde jeugd in de spotlight in Sportpaleis Alkmaar

Het is bijna zover! Op woensdag 16 februari 2011 presenteert Monique Smit de Grootste Gymles van Nederland. Sportpaleis Alkmaar wordt dan omgetoverd tot één grote gymzaal. Alles wordt uit de kast gehaald om met IK Lekker fit!? Noord-Holland de kinderen en scholen te enthousiasmeren om met gezonde voeding en beweging aan de slag te gaan.

De Grootste Gymles van Nederland
Vanaf half tien zal het Alkmaarse Sportpaleis aan de Terborchlaan 200 volstromen met 800 basisschoolkinderen uit groep vijf en zes. Al maanden wordt er door de organisatie, o.a. bestaand uit een team van dertig gymdocenten, hard gewerkt aan deze dag. De les wordt geopend door Monique Smit en na de gezamenlijk warming-up met alle docenten en Monique gaat het feest echt van start!

De kinderen doorlopen zeven onderdelen, zoals Fanatiek acrobatiek en Spring je lekker fit! Vervolgens vindt de finale van Appeltje Hooghouden plaats. Rond 11:00 uur eindigt de Grootste Gymles van Nederland.

Samenwerking
De Grootste Gymles van Nederland is een Noord-Hollands evenement van IK Lekker fit!? Een programma waarbij structureel aandacht wordt besteed aan beweging, voeding en het maken van gezonde keuzes. IK Lekker fit!? Noord-Holland is een samenwerking van Zilveren Kruis Achmea, de Nederlandse Hartstichting, Noordhoff Uitgevers, Sportservice Noord-Holland, vier Noord-Hollandse GGD’s en thuiszorgorganisaties. Hierbij wordt de Lekker fit! lesmethode van de Nederlandse Hartstichting en Noordhoff Uitgevers als basis gebruikt.

Noodzaak van actief bewegen
Met de Grootste Gymles van Nederland wordt tegelijkertijd aandacht gevraagd voor de terugkeer van de vakleerkracht. Deze zijn de afgelopen jaren flink wegbezuinigd, terwijl de vakleerkracht de spil moet zijn bij beweeg- en sportactiviteiten in en rondom de school. Over het belang van gezonde voeding en bewegen voor basisschoolkinderen zijn verschillende prominenten kort maar krachtig:

Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Gezond Gewicht
“Kinderen hebben recht op een gezonde omgeving. School moet een plek zijn waar lekker bewegen en gezond eten en drinken de norm is. Zo leg je een stevige basis voor een gezonde toekomst van onze jeugd”.

Jan Rijpstra, voorzitter KVLO en voormalig lid tweede Kamer
“Het aanleren van motorische vaardigheden in de leerplichtige leeftijd, door vakleerkrachten verzorgd, vormt de basis voor een leven lang plezierig, goed en gezond bewegen!”

Guus Hiddink, bondscoach nationaal voetbalteam Turkije
“Tijdens het WK-bid ondervonden Premier Mark Rutte en de Minister van Sport mw. Edith Schippers op het wereldpodium in Zürich de kracht van de sport. Daarom hoop ik dat zij zich met ons (sporters) inzetten voor meer bewegen en sport op school. Dit kan een geweldige stimulans zijn voor de gezondheid van onze jeugd.”

Momenteel heeft 1 op de 7 kinderen in Nederland last heeft van overgewicht. Dit is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Minder dan de helft van de Nederlandse jongeren (47%) voldoet aan de beweegnorm van 60 minuten per dag. Het is daarom noodzaak de kinderen erop te wijzen. IK Lekker fit!? stimuleert ze op een leuke, actieve manier. Dit is erg belangrijk, aangezien gezonde kinderen minder vaak ziek zijn, zich beter concentreren en beter en lekkerder in hun vel zitten.

Plaats een reactie