Gezonde game helpt patiënten de juiste keuzes te maken

Het Maasstad Ziekenhuis heeft in samenwerking met NBD Biblion een app ontwikkeld die in spelvorm informatie geeft over gezonde voeding. Via deze zogenaamde ‘serious game’ krijgen patiënten met diabetes mellitus type 2 (ook wel suikerziekte genoemd) en mensen die een risico lopen om deze ziekte te krijgen informatie over wat gezonde keuzes zijn.

Maar wat is nu gezond?

In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen diabetes type 2 en dat worden er steeds meer. “Door gezond te eten en genoeg te bewegen kun je de kans om diabetes type 2 te ontwikkelen sterk verkleinen”, zegt Joke van der Linden, internist in het Maasstad Ziekenhuis en betrokken bij de ontwikkeling van het gezonde spel. “Maar wat is nu gezond? Niet alles wat gezond lijkt, is ook gezond. Met dit spel leren we de speler waar je op kunt letten en hoe je gezondere keuzes kunt maken.”

Gezondere leefstijl

De game is al uitgebreid getest door patiënten, praktijkondersteuners van huisartsen en medewerkers van het ziekenhuis. De resultaten uit de testgroepen zijn gebruikt om het spel beter en nog begrijpelijker te maken. “De module over voeding is nu af. Hierna volgt nog een module over bewegen. Die verwachten we dit najaar klaar te hebben”, vertelt Joke van der Linden. “Met deze game hopen we de gezondheid van onze patiënten binnen en buiten het ziekenhuis te bevorderen en diabetes type 2 voor te zijn of te keren.”

Download de app

De game is te spelen door de Bibendo app op de telefoon of tablet te downloaden via de App Store of Google Playstore en dan op het spel ‘Maasstad Ziekenhuis – Gezonde leefstijl’ te klikken. Het spel start meteen. Het is ook op de telefoon of tablet te spelen via https://serious-gaming-platform.firebaseapp.com.

Patiënten worden via de wachtkamerschermen, social media en in spreekuren op de game gewezen. Ook wordt het spel beschikbaar gemaakt in bibliotheken.

De juiste zorg op de juiste plek

Eén van de onderwerpen van het landelijke programma ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’ is het voorkomen van zorg. Door middel van verschillende initiatieven, zoals dit gezonde leefstijl spel, werkt het Maasstad Ziekenhuis aan het informeren over en het begeleiden van patiënten en medewerkers naar een gezonde leefstijl. Om zo, waar mogelijk, zorg te voorkomen.

Plaats een reactie