Gezond voor klimaat en kind: Een groen blauw schoolplein

Educatie, avontuur en plezier. Dit zijn drie kenmerken van kinderen van een groen blauw schoolplein. Helaas, zien we dit nog niet vaak genoeg terugkomen. Voornamelijk veel grijze schoolpleinen, denk daarbij aan de speeltoestellen of de ondergrond van het speelplein.

Daar moet verandering in komen want kinderen leren veel meer van een groen blauw schoolplein, ze halen daarnaast ook veel meer avontuur en plezier daaruit. Niet alleen is het goed voor de kinderen, maar ook voor ons klimaat. Het is een belangrijke stap voor scholen om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen.

Ben je benieuwd naar de verdere voordelen van een groen blauw schoolplein? En waarom jouw school een groen blauw schoolplein moet hebben? Lees dan snel verder en kom achter alle voordelen en daarnaast geven we nog een paar tips weg.

Spelen in de natuur

Er valt ontzettend veel te ontdekken in de natuur, daarom spelen kinderen er zo graag. Kinderen hebben een enorme fantasiewereld en verzinnen altijd nieuwe dingen om ergens mee te spelen. Alles wat de natuur te bieden heeft gaat de creativiteit van de kinderen stimuleren.

Voor een schoolplein kan dat bijvoorbeeld een klimboom zijn of houten speeltoestellen in de vormen van insecten. Hiermee raken de kinderen meer één met de natuur en is er altijd nieuwe beleving voor de kinderen.

Spetteren met water

In een groen blauw schoolplein heb je natuurlijk niet alleen speeltoestellen van hout of speeltoestellen dat naar de natuur leidt. Maar je hebt ook het blauwe gedeelte, het spelen met water. Heerlijk voor warme zomerdagen om de kinderen te laten spetteren met water.

Van grijs naar groen blauw

Om je schoolplein zo duurzaam en maatschappelijk verantwoord te maken. Hebben we een paar tips voor jou om je schoolplein alvast een beetje ‘groen’ en ‘blauw’ te maken.

Denk bijvoorbeeld aan om regenwater op te vangen, in een regenton. Zo ontlast je het riool en kan je het water gebruiken voor het bewateren voor het groen of te gebruiken voor de waterspeeltoestellen in de zomer.

Daarnaast is het toevoegen van een moestuin een leuke toevoeging, dat daarnaast ook een educatieve toevoeging heeft. Ook kun je de tegels vervangen door bijvoorbeeld boomschors, hiermee creëer je meer natuur op je speelplein.

Schoolplein ontwerpen

Wil je het schoolplein van jouw school ook groener en blauwer maken? Wil je nou ook dat de kinderen meer plezier hebben en zichzelf gaan ontwikkelen op een schoolplein? IJslander adviseert je graag over het groener en blauwer maken van schoolpleinen. Ze hebben een groot aanbod aan natuurlijke speeltoestellen en helpen graag met het herontwikkelen van jouw grijze schoolplein naar een groen blauw schoolplein.

Plaats een reactie