Geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie

Hulpverleners in de psychiatrie die in hun werk te maken krijgen met geweld melden de incidenten vaak niet bij de politie. Wanneer ze dit wel doen, komt het in veruit de meeste gevallen niet tot een rechtszaak. De politie informeert slachtoffers slecht over het vervolg van hun aangifte of melding. Dat blijkt uit onderzoek van de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Politie houdt slachtoffers slecht op de hoogte van aangifte
Er werkten 1534 hulpverleners mee aan dit onderzoek. Ruim tweederde van hen was in de afgelopen vijf jaar één of meerdere keren slachtoffer van (de dreiging met) fysiek geweld of brandstichting, veroorzaakt door een patiënt. Meer dan een derde van de respondenten liep hierdoor fysiek letsel op zoals blauwe plekken en kneuzingen, maar ook bijvoorbeeld bijtwonden, brandwonden en steekwonden. Ruim een kwart van de slachtoffers kreeg psychische klachten, zoals angstklachten en paniekklachten.

Driekwart van de 2648 gerapporteerde incidenten in dit onderzoek werd niet gemeld aan de politie. 704 slachtoffers hebben het incident wel aan de politie gerapporteerd. In 10% van de gevallen leidde deze aangifte of melding tot een strafzaak (69). Van 45 strafzaken weet het slachtoffer dat er een uitspraak is gedaan. De rechter legde zowel straffen (zoals een gevangenisstraf) als strafrechtelijke behandelmaatregelen (zoals tbs) op. Relatief vaak kreeg de dader een straf (16 keer). Dit impliceert dat het delict de dader, psychiatrisch patiënt, (deels) toegerekend kan worden. Over het algemeen worden slachtoffers slecht geïnformeerd over hun zaak. Bij de helft van de aangiftes en meldingen informeerde de politie slachtoffers niet over het vervolg.

Over het onderzoek
De VU doet in samenwerking met verschillende partijen uit het werkveld onderzoek naar geweld in de psychiatrie. Zij onderzoeken wat de omvang, aard en gevolgen zijn van geweld tegen hulpverleners. Daarnaast kijken ze welke factoren bepalend zijn voor de beslissing om wel of niet aangifte te doen en om wel of niet strafrechtelijk te vervolgen. In juni, juli en augustus 2011 zijn hulpverleners in de intramurale psychiatrie gevraagd een online vragenlijst in te vullen. Deze enquête is een eerste stap in het ontwikkelen van een leidraad die moet bijdragen aan een uniform aangifte- en vervolgingsbeleid.

1 gedachte over “Geweld tegen hulpverleners in de psychiatrie”

  1. Ik lees hier alleen maar over geweld tegen zorgverleners maar niets over het geweld dat zorgverleners in de psychiatrie tegen weerloze patienten menen te moeten gebruiken. Zowel verbaal als fysiek geweld wordt niet geschuwd. Ik weet helaas waar ik het over heb. In het psychiatrisch ziekenhuis waar ik verbleef ben ik als mindervalide tegen de grond gewerkt en naakt over de gangen als een homp vlees naar een andere afdeling gesleept terwijl de verpleging grapjes erover maakte en me uitlachten.. Terwijl er een rolstoel was en tijd genoeg voor mij om wat kleding aan te trekken. Ook ben ik om 3 uur in de nacht buiten gezet om af te koelen omdat ik koorts had en bloedingen had. Met mijn rollator ben ik drie kwartier aan het lopen gegaan naar het reguliere ziekenhuis alwaar een ernstige blaasontsteking werd geconstateerd. Ik kreeg van de dienstdoende arts antibiotica. Ik liep drie kwartier weer terug naar het psychiatrisch ziekenhuis alwaar de antibiotica mij afgenomen werd. Ik ben weer naar het ziekenhuis gestrompeld en kreeg weer antibiotica. En weer terug naar het psychiatrisch ziekenhuis gestrompeld. Midden in de nacht. Toen namen ze me pas serieus. Ook was er een verpleegkundige die een ware feeks was tegen de patienten en lukraak medicatie uitdeelde zonder op de namen te letten. Een paar weken later was ze dood. Hersentumor. Een ziekenhuis vol met artsen en verpleegkundigen en niemand behalve de patienten had iets aan haar gemerkt . De patienten waren gek en dus werden die niet geloofd. Ook was er weken lang nauwelijks iets te eten op de gesloten afdelingen. De verpleegkundigen weigerden dit te melden omdat de meesten een tijdelijk contract hadden en het niet aandurfden. We moesten bijvoorbeeld 3 hamburgers verdelen over 12 patienten.Pas nadat ik de pvp- Henk van Dijk ingeschakeld had kwam er verandering in. Is er ook een onderzoek ingesteld door jullie naar geweld tegen psychiatrische patienten door zorgmedewerkers?

    Beantwoorden

Plaats een reactie