Gevolgen van mondkankeroperaties

Caroline Speksnijder onderzocht het effect van opereren en bestralen bij patiënten mondkanker op het functioneren van mond, nek en schouders. Zij analyseerde 145 patiënten tot één jaar na de behandeling. Hoeveel bijtkracht en kauwfunctie houdt de patiënt? Hoe gevoelig, beweeglijk en krachtig blijft de tong? Hoe beweeglijk blijven nek en schouders?

Uit haar onderzoek blijkt dat de achteruitgang van de mond-, nek- en schouderfunctie afhangt van de grootte van de tumor. Een aantal functies, zoals kauwen en tongbeweeglijkheid, herstelden gedeeltelijk in het eerste jaar na de kankerbehandeling. Het functieherstel was echter minder na intensievere chirurgie. Waarschijnlijk heeft bij deze patiënten herstel meer tijd nodig.

Ontwikkeling van nieuwe revalidatietechnieken voor diëtist, logopedist en fysiotherapeut kunnen bijdragen aan verder functieherstel.

De gevolgen van mondkanker zijn ingrijpend. De tumor en eventuele uitzaaiingen naar lymfeklieren in de nek moeten weggesneden en/of bestraald worden. Artsen proberen de gevolgen te minimaliseren. Een aangetaste tong wordt bijvoorbeeld gerepareerd met huid van de onderarm. Desondanks zijn patiënten na behandeling soms levenslang aangewezen op vloeibaar voedsel en hun gezicht kan verminkt zijn. Roken, alcohol en vooral de combinatie daarvan heeft grote invloed op het ontstaan van mondkanker.

Promotiegegegevens
Promovendus: Caroline Speksnijder
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Function after oral oncological intervention, reconstruction and rehabilitation
Promotor 1: Prof. dr. R. Koole
Promotor 2: Prof. dr. M.A.W. Merkx
Copromotor 1: Dr. A. van der Bilt
Datum en tijd: 31/5/2011, 12:45 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie