Geval van schurft in het UMCG

0
531

Afgelopen week is bij een patiënt van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) scabiës ofwel schurft geconstateerd. Het betreft een patiënt die langdurig opgenomen is (geweest) op drie verschillende afdelingen.

Door contact met deze patiënt blijken zes medewerkers van het UMCG besmet te zijn. Om verdere verspreiding te voorkomen, heeft het UMCG vorige week direct een aantal maatregelen getroffen. Medewerkers die contact met de betreffende patiënt hebben gehad, zijn onderzocht en zo nodig preventief behandeld. Ook patiënten die met besmette medewerkers contact hebben gehad of op dezelfde afdeling opgenomen zijn geweest, zijn in kaart gebracht en geïnformeerd. De kans is klein dat de besmette patiënt scabiës heeft overgedragen op andere patiënten. Tot op heden zijn er dan ook geen besmettingen geconstateerd bij andere patiënten in het UMCG.

Wat is scabiës?
Scabiës is een ongevaarlijke, maar besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door een klein beestje, de schurftmijt. Deze is niet met het blote oog te zien. De mijt veroorzaakt jeuk. Scabiës heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid en is goed behandelbaar, wel is het hinderlijk en vervelend. Scabiës komt over de hele wereld en ook in Nederland regelmatig voor. Besmetting kan plaatsvinden door langdurig, frequent lichamelijk contact met iemand met schurft, zoals bij lichamelijke verzorging of door gezamenlijk gebruik van bed of kleding. Indien scabiës bij patiënten met een ernstig verzwakt immuunsysteem onbehandeld blijft, kunnen de mijten zich tot grote aantallen vermeerderen en wordt de aandoening gemakkelijk overdraagbaar (de zogenoemde ‘scabiës norvegica’).

Aanpak
De besmette patiënt had de gemakkelijk overdraagbare variant en is inmiddels behandeld. Het UMCG heeft zo snel als mogelijk was alle medewerkers van de betrokken afdelingen benaderd en gekeken of onderzoek, behandeling of eventueel een preventieve behandeling nodig is. De tot nu toe besmette medewerkers hebben allen de ‘gewone’, en minder besmettelijke variant. Het UMCG verwacht daarom dat door snelle opsporing en adequate maatregelen voorkomen wordt dat medewerkers de besmetting op andere patiënten overdragen. Het UMCG heeft melding gemaakt van deze besmetting bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de GGD.

Klachten
Een van de belangrijkste verschijnselen van scabiës is jeuk, die over het hele lichaam kan voorkomen. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, aan de polsen, billen en voeten.

Bij de eerste keer dat iemand besmet raakt duurt het vanaf het moment van de besmetting 2 tot 6 weken voordat de verschijnselen optreden. Scabiës is goed behandelbaar met zalf of tabletten.

Vorig artikelMethode (h)erkennen socialer ondernemen
Volgend artikelEén atoom regelt bloedstelping
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 10.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. In het kader van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en artsen opgeleid tot medisch specialist. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.