Binnenkort nieuw soort getal voor gemiddelde bloedsuiker

In april komt er een nieuw soort getal voor de gemiddelde bloedsuiker (HbA1c). Nu wordt dat getal uitgedrukt in procent (%). Dat wordt ‘millimol per mol’. De verandering gaat geleidelijk: er is een overgangsperiode tot eind van het jaar.

Minstens een keer per jaar krijgen mensen met diabetes een controle voor hun gemiddelde bloedsuiker. Dat heet HbA1c. De HbA1c-waarde zegt iets over de gemiddelde bloedsuiker in de afgelopen 2 tot 3 maanden. Deze waarde wordt meestal in een laboratorium bepaald. Hij geeft de hoeveelheid versuikerd hemoglobine in het bloed aan, een stof waardoor rode bloedcellen hun kleur krijgen.

Het HbA1c werd tot nu toe uitgedrukt in ‘procent’, bijvoorbeeld 7%. Vanaf dit voorjaar verandert het getal voor de HbA1c-waarde, van procent naar mmol/mol (millimol per mol). Tot het eind van dit jaar zal het HbA1c in allebei de soorten getallen worden aangegeven zodat iedereen kan wennen.

Ook het nieuwe getal voor HbA1c is trouwens nog steeds wat anders dan wat gemeten wordt bij een gewone bloedsuikermeting, dat is in mmol/liter. Een HbA1c-waarde van 7% wordt voortaan weergegeven als 53 mmol/mol. De reden voor verandering is dat het internationaal gelijk wordt getrokken.

Plaats een reactie