Geslaagde vmbo’ers gefeliciteerd, gezakten gemotiveerd

Zaterdag 16 juli lagen er bij tienduizenden geslaagde vmbo’ers een felicitatiekaart op de deurmat. Minister Marja van Bijsterveldt (OCW) feliciteert op deze manier alle geslaagden met hun diploma. Zij wenst de gelukkigen veel succes met hun vervolgopleiding op het mbo of het havo.

Minister Marja van Bijsterveldt post eerste felicitatiekaart naar vmbo’er

Met deze kaart wil de minister aandacht vestigen op de noodzaak voor jongeren om zich in te schrijven voor een vervolgopleiding. “Tijdens de lange zomervakantie vergeten sommige jongeren zich in te schrijven en kan de aandacht voor een vervolgopleiding verslappen. Dat is zonde. Want mét een startkwalificatie heb je meer kans op een goede baan. Ga er voor, zou ik zeggen!”, aldus een motiverende minister.

Gezakte vmbo’ers, havisten en vwo’ers ontvangen eind juli een brief van de minister. Daarin onderschrijft zij het belang van een startkwalificatie (minimaal mbo-diploma niveau 2) en spoort hen aan om volgend schooljaar alsnog het diploma te halen. “Misschien zijn er redenen waarom je het eindexamenjaar niet over wil doen. Vergeet niet dat je altijd hulp kunt vragen bij je school, zoals je mentor of de decaan”, adviseert de minister.

Minderjarige leerlingen die nog niet over startkwalificatie beschikken moeten volgens de leerplichtwet doorleren tot dat zij deze startkwalificatie bemachtigd hebben. Met een startkwalificatie is de kans op een baan twee keer zo groot en maken de jongeren meer kans op een baan die zij interessant vinden.

Voor sommige scholieren is de zomerperiode te lang waardoor de aandacht voor een vervolgopleiding wegebt. Deze jongeren schrijven zich niet meer in en zo ontstaat het zogenaamde ‘zomerlek’, één oorzaak van voortijdig schoolverlaten. Het kabinet streeft er naar het aantal voortijdig schoolverlaters terug te dringen naar 25.000 in 2016.

Momenteel verlaten jaarlijks 39.000 scholieren zonder diploma de school. In 2002 ging het om 70.000 scholieren.