Gesjoemel met goudpercentage Chinese import-kronen

Opnieuw zijn Chinese importkronen in opspraak geraakt. Uit testresultaten blijkt dat het door het Chinese tandtechnisch lab opgegeven goudpercentage niet correct is. Het gaat hierbij om significante afwijkingen: niet de beloofde 75 procent maar slechts 27 tot 54 procent. Ook werden er tijdens het onderzoek sporen van nikkel en lood aangetroffen. Dit blijkt uit een publicatie in het Tandtechnisch Magazine dat volgende week verschijnt.

De Branchevereniging Tandtechniek ziet in de Deense fraudezaak met Chinese importkronen aanleiding om het pleidooi om import van tandtechnisch werk uit lage lonen landen te limiteren te herhalen. Tandarts en patiënt kunnen er kennelijk niet altijd van op aan dat de geleverde producten voldoen aan de opgegeven specificaties. Concurrentie is goed, maar dan wel op een eerlijke manier waarbij alle marktpartijen zich aan dezelfde kwaliteits- en arboregels dienen te houden.

Het Deense televisieprogramma ’21 Sontag’ heeft in samenwerking met een tandarts 5 ‘hoogwaardige kronen’ besteld bij het Deense bedrijf PTL/Oversea in Silkeborg. Deze kronen zijn getest in het onafhankelijke laboratorium Force Technology. In de bij de geleverde kronen bijgesloten Verklaring van Overeenstemming staat dat de kronen 75% goud bevatten.

Schokkende testresultaten
Ole Bundaard van Force Technology: ‘we troffen circa 27 tot 54 procent goud aan in deze kronen. Dit is een significant verschil van de opgegeven specificatie. De kronen zouden 75% goud moeten bevatten.’ De beste kroon bevatte niet meer dan 54% goud, de slechtste kroon zelfs maar 27%. Geen enkele kroon voldeed aan de specificatie. Ulla Palesen, (Head Dentist, Dental School, Copenhagen University):’ik snap nu misschien beter waarom deze kronen zo goedkoop verkocht kunnen worden. Als je vals speelt met het goudpercentage kun je het ook goedkoper verkopen. Maar ik maak me ook zorgen om wat de waarde is van de beloften met betrekking tot andere metalen in de geleverde producten.’

Specificaties niet betrouwbaar
PTL/Oversea labs heeft ondermeer goud vervangen door zilver en palladium. Maar er zijn ook sporen aangetroffen van nikkel en zelfs lood. Dr. Russel Giordano, een onderzoeker verbonden aan de Boston Universiteit en gespecialiseerd in dentale materialen stelde in een reactie naar aanleiding van testresultaten van een Amerikaanse tv-reportage over Chinese importkronen dat lood er helemaal niet dient te zijn.Tandarts Per Raedkajaer die al tien jaar samenwerkt met PTL/Oversea lab is onaangenaam verrast. ‘Ik kan het niet geloven. Dit zal gevolgen hebben. Uiteraard zullen wij onze samenwerking met PTL stoppen omdat we niet op hun specificaties kunnen vertrouwen.’

De uitzending op de Deense nationale televisie leidde ondermeer tot Kamervragen over het toezicht op bedrijven die geïmporteerd tandtechnisch werk aan tandartsen aanbieden.

Plaats een reactie