Geschiedenis en toekomst van het Groot Ziekengasthuis op Open Monumentendag

Op zaterdag 11 september 2010 is het nationale Open Monumentendag. In het kader van het thema ‘De smaak van de 19e eeuw’ kunnen belangstellenden op deze dag presentaties in de kapel van het zusterhuis en in de Twentezaal bezoeken, waarin de geschiedenis van de gasthuizen en met name het stergebouw aan bod komt. Ook is een maquette van het Groot Ziekengasthuisterrein in de toekomst te bezichtigen.

Tijdens de Open Monumentendag kunt u kennismaken met de historie van het Groot Ziekengasthuisterrein, zoals het Mariapaviljoen, het zusterhuis en de polikliniek. De monumenten op het Groot Ziekengasthuisterrein zijn markante gebouwen, die op een bijzondere en bepalende plek in de binnenstad van Den Bosch staan. Via de Gasthuispoort aan de Gasthuisstraat 9-11 is het terrein van 10:00 tot 16:00 uur toegankelijk.

Een nieuwe bestemming
Na het vertrek van het ziekenhuis in 2011 naar de nieuwbouw krijgt het Groot Ziekengasthuisterrein een nieuwe bestemming. VOF GZG (een samenwerkings-verband van Heijmans Vastgoed en BAM Vastgoed) hebben hiervoor samen met de gemeente een masterplan ontwikkeld. Daarmee wordt een gebied midden in de stad, dat lange tijd besloten is geweest, toegankelijk voor publiek. De poort van het Groot Ziekengasthuisterrein wordt letterlijk geopend.

Sinds 1274
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het op één na oudste ziekenhuis van Nederland. Al in 1274 was in ‘s-Hertogenbosch sprake van het Groot Ziekengasthuis, een voorloper van het huidige ziekenhuis in de binnenstad. In de beginperiode bood het Groot Ziekengasthuis onderdak aan pelgrims, zieken, invaliden en zwervers. De nadruk lag vooral op verpleging en verzorging. Pas later legde het oorspronkelijk religieuze personeel zich ook toe op genezing. Het gasthuisterrein was geheel zelfvoorzienend met onder meer een brouwerij, een bakkerij en een timmerwerkplaats. Achter de gasthuispoort, de middeleeuwse entree, ontstond in de loop der eeuwen een bonte deken van gebouwen, waaronder een zusterklooster met kapel, een Mariapaviljoen voor mensen met besmettelijke ziekten, een mortuarium en een apotheekgebouw.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patiënt, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patiëntgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde

Plaats een reactie