Geportretteerde ouderen massaal op schoolreis met kinderen

De 5-jarige Paulien van de school CBS Groen van Prinsterer in Nieuwe Pekela is, met haar portret van mevrouw Grijze, in haar leeftijdscategorie winnaar geworden van ‘Jongeren portretteren Ouderen 2013’ van het Nationaal Ouderenfonds en de Riki Stichting.

Daarom kreeg zij een schoolreis ter waarde van 1.500,- euro voor haar hele klas en de 30 geportretteerde ouderen van woon-zorgcomplex Clockstede. Op 27 mei 2014 gaan de ouderen samen met de jongeren naar dierenpark Aqua Zoo in Friesland.

‘Jongeren portretteren Ouderen’ is dit jaar voor de derde keer georganiseerd door de Riki Stichting en het Nationaal Ouderenfonds. Het doel van ‘Jongeren portretteren Ouderen’ is om op een creatieve en ongedwongen manier contact te leggen tussen jongeren en ouderen.

In 2013 hebben bijna 2500 leerlingen meegedaan over een groot aantal scholen in heel het land. De 9-jarige Linda van de Boerhaaveschool in Groningen en de 11-jarige Jaël van PCBS de Regenboog in Zeewolde zijn de winnaars in hun leeftijdscategorie. Ook zij kregen een schoolreis naar keuze voor hun klas en de deelnemende ouderen. De Boerhaaveschool ging al samen met de ouderen naar het Drenths museum en de Regenboog wil begin juli op stap en gaat ook nog met de ouderen pannekoeken eten.

Ongedwongen contact
“Tijdens het schilderen maakte een van de leerlingen contact met een vrouw met een ooglapje. De kinderen vonden dit schitterend en vertelden enthousiast dat er in het verzorgingshuis een piratenoma woonde”, aldus docente Evelien de Bruyne over de schilderochtend.

Jury
Alle portretten zijn beoordeeld door een deskundige jury, onder andere bestaande uit Ingrid Strating van de Riki Stichting, Janneke Brinkman – Salentijn (kunstenares), Maartje van Weegen (oud radio, – en televisie presentatrice), Yasmine Enneking (kunstenares en schrijfster) en Jan Romme (directeur van het Nationaal Ouderenfonds).

Plaats een reactie