Geniet ook van de reis

‘Life is what happens, while you are busy making plans’ is een heel bekende uitspraak van John Lennon. Ik weet niet of John het over de zomervakantie had toen hij dit zei, maar dit citaat is vooral van toepassing op de zomervakantie. De vakantietijd breekt namelijk weer aan en dit betekent voor velen een boel stress en spanning.

Sommige mensen willen zo snel mogelijk op de plek van hun bestemming zijn, slaan alle reisadviezen in de wind en staan elk jaar weer zuchtend en kreunend in een file voor de Franse grens of met een kapot achterlampje naast de snelweg.

Ze gaan doelgericht naar hun vakantiebestemming. Het zijn de mensen die al weken druk zijn met het regelen van allerlei zaken, maken lijstjes wat ze mee moeten nemen en pakken hun tas al een week van te voren in.

De vakantie begint volgens deze groep op het moment dat er uit de TOMTOM een zwoele Belgische vrouwenstem zegt: ‘Bestemming bereikt’. De eerste dagen zitten ze uitgeput in een stoeltje voor hun huis je of de caravan. Niet in staat om te genieten van het eerste zonnetje wat eindelijk door de wolken heen breekt. Eerst moet de stress uit hun lijf.

Snelweg, bomen, zon

Andere mensen genieten meer van de reis. Ze zien wel hoe het gaat of waar ze stranden. Die pakken hun tas op het laatste moment in. Weten dat het paspoort en de bankpas het enige belangrijke is om mee te nemen en zien wel hoe het verloopt. Hun vakantie begint als ze fluitend wat spulletjes in een tas gooien en gewoon vertrekken wanneer ze wakker worden.

Dat zijn dezelfde mensen die nooit haast hebben, die geen druk voelen om ergens op een bepaald moment te komen. Ze genieten van een lekker muziekje als ze voor de zoveelste keer in de file staan bij Lyon en kijken naar al die boze gefrustreerde mensen die gestrest zitten te trommelen op het stuur.

Het gevaar van een doelgericht geplande vakantie of doelgericht leven is dat mensen zich teveel vasthouden aan het einddoel en vergeten te genieten van wat er op hun pad komt of onderweg gebeurd. Ze raken teleurgesteld, gefrustreerd of worden boos als verwachtingen niet uitkomen of als ze de eindbestemming niet halen.

Maar het leven komt zoals het komt. ‘Que sera sera , what ever will be, will be, the future ‘s not ours to see, que sera sera’ zong Doris Day bijna zestig jaar geleden.

En zo is’t!

Heb een fijne vakantie en geniet van de reis!

Plaats een reactie