Genetische invloed op omgaan met emoties aangetoond

Mensen met een bepaalde variant van het COMT-gen zijn minder goed in het verwoorden van hun gevoelens. Dat hebben onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen aangetoond in een studie waarbij ook de hersenactiviteit gemeten werd met een MRI scanner. De resultaten van het onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift NeuroImage.

De onderzoekers vonden dat mensen met het met-met allel van het COMT-gen niet alleen minder vaardig waren in het uiten van hun emoties, maar ook minder hersenactiviteit toonden in een hersengebied dat belangrijk is voor emotioneel bewustzijn. Bekend was al dat mensen die moeite hebben met het uiten van hun emoties een hoger risico hebben voor het ontwikkelen van psychiatrische problemen zoals depressie en angststoornissen. De bevinding is dan ook van belang voor het beter begrijpen van verschillen tussen mensen in hun vatbaarheid voor psychische problemen, aldus onderzoeker Marte Swart en hoogleraar André Aleman van het Neuroimaging Center van het UMCG.

Het COMT-gen codeert voor een enzym dat betrokken is bij de stofwisseling van dopamine, een belangrijke boodschapperstof in de hersenen. COMT staat voor catechol-O-methyltransferase. Het met-met allel komt voor bij ongeveer 20% van de bevolking. Mensen met het val-val allel zijn juist beter in het omgaan met emoties en hebben sterkere activiteit in de posterieure gyrus cingulatis tijdens het beoordelen van woorden met een emotionele betekenis. Dit hersengebied is betrokken bij emotioneel bewustzijn en autobiografisch geheugen. De meeste mensen hebben het val-met allel.

Plaats een reactie