Genetisch verband tussen ziekte van Parkinson en ALS

Onderzoekers van het UMC St Radboud en het UMC Utrecht hebben een genetisch verband gevonden tussen de ziekte van Parkinson en ALS (amyotrofe lateraal sclerose). Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Annals of Neurology.

De ziekte van Parkinson en ALS hebben ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen. Kenmerken van de ziekte van Parkinson zijn trillen, traagheid en stijfheid, terwijl ALS leidt tot spierverlammingen en vroegtijdige dood. Toch hebben de ziekten een zelfde achtergrond: het zijn beide neurodegeneratieve ziekten, dat wil zeggen ziekten waarbij een groep zenuwcellen te gronde gaat. De plaats in het zenuwstelsel waar de cellen verloren gaan bepaalt de specifieke ziektesymptomen.

In de familie van mensen die zijn overleden aan ALS komt vaker dan gemiddeld de ziekte van Parkinson voor. Bij het ontstaan van deze ziekten zou dus een gemeenschappelijke genetische factor een rol kunnen spelen. Dit is nader onderzocht door een internationaal samenwerkingsverband onder leiding van Nijmeegse en Utrechtse neurologen. Zij hebben aangetoond, dat veranderingen in het zogenaamde ANG-gen het risico op zowel de ziekte van Parkinson als op ALS zeer sterk verhogen. Het ANG-gen is betrokken bij onder andere de vorming van bloedvaatjes en de uitgroei van zenuwcellen. Hoe de veranderingen in dit gen precies leiden tot de ziekte van Parkinson en tot ALS wordt verder onderzocht.

Plaats een reactie