Onderzoekers van Erasmus MC hebben vijf genen gevonden die een rol spelen bij de opbouw van het menselijke gezicht. De onderzoekers werken samen met onderzoekers uit Duitsland, Canada, Groot-Brittannië en Australië. Ze publiceren hun bevindingen vrijdag 14 september 2012 in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Genetics.
Eéneiïge tweelingen hebben bijna identieke gezichten, broers en zussen lijken vaker op elkaar en op hun ouders dan op mensen die geen familie zijn. Dit betekent dat het menselijk gezicht voor een groot deel erfelijk bepaald is: genen spelen een belangrijke rol bij het uiterlijk. Er bestaat echter weinig kennis over welke genen het gaat. Onderzoekers van de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC zijn er nu met hun internationale collega’s in geslaagd, vijf genen te identificeren die zorgen voor de vorm van het menselijke gezicht.
Het onderzoek is uitgevoerd in het internationale consortium VisiGen (Visible trait Genetics) en maakte gebruik van MRI beelden van hoofden en portretfoto’s om gezichtskenmerken en gezichtsverhoudingen vast te stellen. Daarop hebben de onderzoekers een zogenaamde “Genome-wide association study” gedaan, een onderzoek waarbij het complete DNA van vele individuele mensen is onderzocht in relatie tot gezichtsvormen. Drie van de vijf gevonden genen zijn eerder ontdekt in onderzoek naar de al dan niet verstoorde ontwikkeling van de schedel en het gezicht. De twee andere genen zijn niet eerder in verband gebracht met gezichtsontwikkeling.
Prof.dr. Manfred Kayser leidt het onderzoek. Kayser: “Dit is een belangrijke eerste stap in ons begrip van de erfelijke factoren die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van het menselijke gezicht. Misschien is het in de toekomst mogelijk om op basis van DNA-sporen een politieportret te maken. Oogkleur en haarkleur kunnen we inmiddels vrij accuraat voorspellen op basis van DNA-sporen.”
Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door subsidies verleend door het Nederlands Forensisch Instituut en het Netherlands Genomics Initiative (NGI) / Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het kader van het Forensic Genomics Consortium Netherlands (FGCN).