Gemeente Hoorn: tweede beweegprogramma ‘Diabetes in Beweging’

Inwoners van de gemeente Hoorn met diabetes 2 kunnen zich vanaf nu aanmelden voor Diabetes in Beweging. Na een succesvolle pilot in juni, start er in september een tweede beweegprogramma. Het programma is een initiatief van het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland en het Sportopbouwwerk van de gemeente Hoorn en wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende samenwerkingspartners.

Waarom Diabetes in Beweging? Diabetes is op dit moment de meest voorkomende aandoening in Nederland. Er zijn naar schatting 600.000 mensen met diabetes en bijna 250.000 mensen hebben diabetes zonder dat zij het weten! Het project Diabetes in Beweging kan helpen de conditie en gezondheid te verbeteren.

Het gaat bij Diabetes in Beweging niet alleen om het bewegen. Minstens zo belangrijk is het leren kennen van andere lotgenoten. Zo ontstaat er gaandeweg een clubgevoel en wordt het steeds leuker om naar de bewegingslessen toe te gaan.

Resultaat pilot juni 2010 In juni heeft de pilot van het project plaatsgevonden. Na afloop van deze periode hebben de 84 deelnemers een evaluatieformulier ingevuld.

Onderstaand volgen enkele resultaten:

– 87 % is tevreden over de begeleiding;
– 28 % heeft niet eerder aan lichaamsbeweging gedaan;
– 79 % geeft aan dat het beweegprogramma een positieve invloed heeft op de fysieke gesteldheid;
– 94 % wil de deelname aan het project vanaf september voortzetten;
– 31 % doet mee vanwege de eigen gezondheid/fitheid;
– 24% van de deelnemers vindt het plezier en de ontspanning het belangrijkst.

Deze cijfers geven aan dat de deelnemers een positief gevoel hebben overgehouden aan het project. Ook de samenwerkingspartners zijn zeer positief. Deze resultaten hebben ertoe geleid dat het project wordt voortgezet.

Vervolg beweegprogramma Op maandag 6 september gaat het beweegprogramma van start. Dit programma duurt tot vrijdag 1 juli 2011. Hierna kunnen deelnemers zelfstandig bij één van de sportaanbieders blijven sporten. Wekelijks kunnen deelnemers een keuze maken uit zwemmen, wandelen of conditietraining.

Het programma ziet er als volgt uit:

– Zwemmen: (voor beginners; lichte spierversterkende oefeningen in het doelgroepenbad) * Maandag 13.00 uur 13.30 uur Zwembad De Waterhoorn * Dinsdag 14.00 uur 14.30 uur Zwembad De Waterhoorn

– Zwemmen: (voor gevorderden; iets zwaardere spierversterkende oefeningen in het doelgroepenbad) * Maandag 13.30 uur 14.00 uur Zwembad De Waterhoorn * Dinsdag 14.30 uur 15.00 uur Zwembad De Waterhoorn

– Nordic Walking: * Maandag 11.00 uur 12.00 uur Wijkcentrum Risdam

– Sportief Wandelen: * Dinsdag 10.30 uur 11.30 uur Wijkcentrum Risdam * Donderdag 10.30 uur 11.30 uur Wijkcentrum t Hop

– Conditietraining: * Dinsdag 09.00 uur 10.00 uur Sportcentrum De Opgang * Donderdag 15.30 uur 16.30 uur Sporthal De Kers

Het is mogelijk om wekelijks aan alle aangeboden onderdelen deel te nemen, maar dit is niet verplicht. Deelnemers kunnen zelf kiezen aan welke onderdelen zij mee willen doen.

Kosten Dankzij de financiële inzet vanuit het Nationaal Actie Plan Sport en Bewegen en een bijdrage vanuit de gemeente Hoorn kan er tegen een gereduceerd tarief gesport worden. Deelnemers betalen voor een strippenkaart van vijf trainingen: 9 euro, tien trainingen: 17,50 euro of vijftien trainingen: 25 euro. Voor elke activiteit is een aparte strippenkaart verkrijgbaar. De strippenkaart kan bij aanvang van de eerste les op locatie gekocht worden.

Inschrijven Inschrijven kan via het inschrijfformulier op de website www.sportopbouwwerkhoorn.nl. Download dit formulier, vul het in en stuur het vóór 1 september op naar: Sportopbouwwerk van de gemeente Hoorn, antwoordnummer 98, 1620 AR Hoorn. Een postzegel is niet nodig. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, vol = vol.

Plaats een reactie