Gemeente Den Haag maakt het makkelijker voor laaggeletterden

Maandag 5 september 2011 start de landelijke Week van de Alfabetisering. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor de 1,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Speciaal voor laaggeletterden legt de gemeente Den Haag nu gemeentelijke producten met animatiefilmpjes uit. Op www.denhaag.nl is in beeld en geluid te zien hoe bijvoorbeeld een paspoort aangevraagd moet worden of hoe een bestemmingsplan werkt.

De gemeente Den Haag is al geruime tijd bezig de toegankelijkheid van de informatie op www.denhaag.nl te verbeteren. Uit de stadsenquête (2010) blijkt dat 70% van de Hagenaars de teksten op de website duidelijk en volledig vindt. Met de toevoeging van zogenaamde ‘loketanimaties’, die gemeentelijke procedures in beeld en geluid uitleggen, wordt de dienstverlening toegankelijker.

“We richten ons met de filmpjes op mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De heldere teksten in de filmpjes worden extra ondersteund door de beelden. Uit een onderzoek onder volwassen lees- en schrijfcursisten van ROC Mondriaan blijkt dat dit enorm verhelderend is”, aldus Ingrid van Engelshoven, wethouder Onderwijs en Dienstverlening.

Laaggeletterdheid in Den Haag
In de gemeente Den Haag ligt het geschatte percentage laaggeletterden op 18 tot 20% (CINOP, 2009). Dit komt overeen met een aantal van 90.000 tot 100.000 laaggeletterden. Zij hebben dusdanig moeite met lezen en schrijven, dat zij in het dagelijks leven minder goed kunnen functioneren.

Verschillende animaties
Op dit moment zijn er op www.denhaag.nl loketanimaties te bekijken over onder andere leerlingenvervoer, bestemmingsplannen, het aanvragen van een paspoort en het regelen van een huwelijk. De positieve reacties van de doelgroep, zijn een extra stimulans om deze service verder uit te breiden.

Plaats een reactie