Gemeente Breda maakt puinhoop van thuiszorg

Ruim 1000 banen staan op de tocht door de thuiszorgaanbesteding in Breda. De gemeente wil drie miljoen bezuinigen en heeft de thuiszorg gegund aan de laagste bieders. Abvakabo FNV is verbijsterd over de gang van zaken. ‘Er voltrekt zich een drama in de thuiszorg, zowel voor werknemers als voor cliënten.’

Hoewel de huidige thuiszorgaanbieders bereid waren om drie miljoen te bezuinigen, en zo de consequenties voor personeel en cliënten in een aanbesteding te beperken, heeft de gemeente toch gekozen voor deze drastische aanbestedingsprocedure.

De thuiszorg wordt straks tegen afbraaktarieven verdeeld over de vijf goedkoopste aanbieders. 4300 cliënten verliezen hun vaste thuiszorgmedewerker, 1060 werknemers komen op straat te staan en de werknemers die wel kunnen worden overgenomen, zullen flink inleveren op salaris en arbeidsvoorwaarden. Het is nu namelijk niet verplicht om personeel op gelijke voorwaarden over te nemen. ‘Het is niet te begrijpen dat de gemeente bewust voor deze puinhoop kiest,’ aldus Marlieze Warnaar, bestuurder Abvakabo FNV.

Vanaf 1 januari gaat de thuiszorg over naar de nieuwe aanbieders. De vakbond organiseert bijeenkomsten voor de thuiszorgmedewerkers en roept ze op in actie te komen. Aanmelden voor het actiecomité kan via wijzijndethuiszorg@baronievanbreda.nl

De thuiszorgmedewerkers van de ViVa! Zorggroep in de regio Haarlem hebben hun steun al uitgesproken. Zij voeren al maanden actie tegen de afbraak van de thuiszorg in hun regio.

Plaats een reactie