Gelukkig én gezond door seks: de feiten op een rij

Seks is een belangrijk onderdeel van een liefdevolle relatie, of wanneer je single bent, van je persoonlijk welbevinden. Minder bekend is echter dat regelmatig seks hebben ook bijdraagt aan je gezondheid in het algemeen. We zetten graag de voordelen van een gezond seksleven voor je op een rij.

Seks helpt je ontspannen

Wanneer je overdag veel verantwoordelijkheden hebt, kan het lastig zijn om te ontspannen. Dit kan tot slapeloosheid leiden en een gejaagd gevoel. De lichamelijke inspanning tijdens seks helpt je bij het ontspannen van je lichaam én geest. Bovendien maakt je lichaam tijdens en na seks bepaalde hormonen aan die het eenvoudiger maken om je te ontspannen.

Dit bevordert de kwaliteit van je slaap, maar bevordert ook je gezondheid op langere termijn. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat langdurige stress allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken of kan verergeren.

seks

Seks houdt je fit en jong

Met een half uur seks, weliswaar in intensieve posities, verbrand je bijna net zoveel calorieën als een half uurtje in de sportschool. Bovendien gebruik je tijdens seks spieren die je in het dagelijks leven niet actief gebruikt.

Recent onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig vrijen er jeugdiger uit zien. Mensen die tot op hoge leeftijd seks hebben, waarderen hun eigen leven positiever en hebben minder gezondheidsklachten. Dit lijkt samen te hangen met het “gelukshormoon” endorfine dat vrijkomt tijdens en na seks.

liefdesspel

Andere gezondheidsvoordelen van seks

Naast bovengenoemde voordelen ontdekken wetenschappers de laatste jaren steeds meer andere voordelen van een gezond seksleven. Zo bevordert seksuele activiteit je immuunsysteem en kan het zelfs een dempende werking hebben op kortstondige en chronische pijnklachten. Volgens de nieuwste inzichten zou de stimulerende werking van seks op bepaalde hersengedeelten zelfs je intelligentie bevorderen.

Veel van deze gezondheidsvoordelen hangen met elkaar samen. Mensen die goede relatie hebben, zullen over het algemeen vaker seks hebben. Een goed seksleven zorgt bij beide partners weer voor minder stress, hetgeen de relatie ook weer ten goede komt.

seksualiteit

Hoe houd je het spannend?

Ook al is seks dus erg gezond en goed voor je relatie, toch kan het lastig zijn om in een langere relatie de spanning erin te houden. Praat erover met je partner: wat is zijn of haar fantasie? Wat vindt hij of zij geslaagd of minder geslaagd aan jullie seksleven?

Het kan zijn dat je even een drempel over moet om hier open over te communiceren, maar het resultaat kan je verrassen. Door te praten over wat je leuk en lekker vindt, raak je als partners beter op elkaar ingespeeld.

liefde

En, over spelen gesproken, seksspeeltjes zijn een uitstekende manier om je seksleven een boost te geven. Easytoys biedt bijvoorbeeld een groot assortiment sextoys die je kunnen helpen om de spanning tussen de lakens terug te brengen.

Juist wanneer er lichamelijke beperkingen zijn bij één van de partners is het van belang om hier creatief mee om te gaan. Wanneer je single bent, kunnen seksspeeltjes je helpen bij het ontspannen in je eentje of met een tijdelijke partner. Op die manier is een gezond seksleven voor iedereen weggelegd.

erotiek handboeien

1 gedachte over “Gelukkig én gezond door seks: de feiten op een rij”

Plaats een reactie