1 januari is voor veel mensen een jaarlijks kantelpunt. Het is niet alleen de dag waarop iedereen elkaar een goed, gelukkig en gezond jaar wenst, maar ook de dag waarop de vraag gesteld wordt of je nog goede voornemens hebt.
Want na het vuurwerk, de champagnetoast en het zoenen met de buurvrouw en de buurman kan er dan eindelijk weer afscheid genomen worden van het oude jaar. Menigeen wil voorgoed afrekenen met akelige gewoonten, nare momenten en herinneringen van de afgelopen periode en het nieuwe jaar met een onbeschreven blad beginnen.
De top drie van goede voornemens bestaat uit stoppen met roken, minder eten en meer bewegen. Maar het is gebleken dat 1 januari toch veelal de dag is waarop het meest wordt gevreten en gezopen. Ook worden de laatste sigaretten nog gerookt, want het is toch zonde om een half pakje weg te gooien. De enige beweging van die dag is het heen en weer lopen naar de televisie omdat in het feestgedruis van de vorige avond de afstandsbediening onvindbaar blijkt te zijn.
Nee, op nieuwjaarsdag komt van alle goede voornemens nog vaak weinig terecht. Dat gebeurt pas een paar dagen later. Op de maandag na nieuwjaarsdag beginnen de mensen vol goede moed aan hun nieuwe gedragspatroon, leefstijl of hun nieuwe leven, want dan begint het “normale” leven weer zoals veel mensen zeggen. Alsof de feestdagen bestaan uit een soort aparte dimensie, waar je even in gestapt bent.
De maand januari is dus een goudmijn voor sportscholen, anti-rookgoeroe ’s en diëtisten, want twee derde van de Nederlanders heeft goede voornemens. En een derde daarvan houdt het vol. De rest haakt na een tijdje af en vervalt weer in zijn oude gedrag. Hoe kan dat toch?
Het probleem van goede voornemens is dat men hoge doelen stelt en dat men pas op lange termijn resultaat zien. De meeste mensen hebben amper geduld en willen binnen de kortste tijd snel resultaat zien. Uit frustratie dat het niet lukt, geven ze zich over aan hun slechte gewoonte of hun verslaving, waardoor het gevoel van falen enorm wordt, wat weer ten koste gaat van zelfbeeld humeur en nog veel meer.
Hoe kan je dit voorkomen?
Ten eerste door niet je goede voornemens uit te stellen. Gedragsverandering kan altijd op elk tijdstip beginnen. Daarvoor hoeft het geen 1e van de maand te zijn of een maandag.
Ten tweede moet je niet te hoge eisen aan jezelf stellen. Slechte gewoontes slijten erin, dus duurt het ook even voordat je dat gedrag afgeleerd hebt. Geef jezelf een kans, wees niet te streng en blijf aardig voor jezelf als je een keer voor de bijl gaat.
En ten derde moet je elk succes vieren, hoe klein ook. Beloon jezelf regelmatig. Een wandeling naar de brievenbus is ook een vorm van beweging en beter dan niks doen. Als je een dag niet gerookt hebt is dat juist hartstikke knap. En zelfs als je maar 200 gram bent afgevallen is er toch iets af.
“Het zijn de kleine dingen die het doen”, zongen Saskia en Serge ooit. En dat klopt, want ook met kleine stapjes bereik je de finish…
Naast geluk en gezondheid en wens ik iedereen veel succes voor het komende jaar!