Geluk is te ruiken

Mensen hebben vele manieren om een gevoel van geluk op elkaar over te brengen. Daarvoor worden veelal de zintuigen zicht, gehoor en tastzin ingezet. Denk aan een lach (visueel), aan juichen (gehoor) of aan knuffelen (tastzin). Recent onderzoek suggereert dat reuk daar nu aan kan worden toegevoegd.

Sociaal psycholoog Jasper de Groot van de Universiteit Utrecht en collega’s ontdekten namelijk dat er bij het ruiken van de lichaamsgeur van een blij persoon, een glimlach verschijnt op het gezicht van een ander. Hun bevindingen zijn verschenen in het Amerikaanse wetenschapstijdschrift Psychological Science.

In het experiment van De Groot en collega’s stonden negen mannen diverse soorten zweet af. Angstzweet bijvoorbeeld na ‘negatieve’ opwinding, maar ook zweet dat werd geproduceerd na het ervaren van ‘positieve’ opwinding: geluk. “Daartoe lieten we de deelnemers gedrieën grappige scènes zien. Voor het opwekken van gelukszweet keken ze bijvoorbeeld naar een stukje uit de film Intouchables, licht de Utrechtse psycholoog toe.

oksel

35 jonge vrouwen
De met kompressen opgevangen transpiratie werd aan 35 jonge vrouwen voorgelegd. Vervolgens werd bij hen met elektroden op nauwkeurige wijze de gezichtsspieractiviteit gemeten. Bij het ruiken van gelukszweet bleek er vaker een glimlach op het gezicht van de vrouwen te verschijnen. De Groot: “Onze volgende stap is om te ontdekken welke geurmoleculen hiervoor verantwoordelijk zijn. Verschillende geuren kunnen namelijk zeer snel met verschillende emoties geassocieerd worden.”

Angstzweet
Eerder toonden onderzoekers van de Universiteit Utrecht al aan dat een emotie als angst via de reuk is te communiceren. Nu blijkt dat geluk dus waarschijnlijk evengoed te ruiken is. Gün Semin, ook betrokken bij het onderzoek: “Iemand die gelukkig is, kan dat dus ook met reuk uitstralen. Gelukszweet is daarmee net zoiets als een lach: het is besmettelijk, de ander gaat er vaak ook door glimlachen.”

Plaats een reactie