Geloof jij selfie’s op social media?

Je krijgt minder likes of reacties op je berichten dan anderen. Vrienden en kennissen zijn geestiger, creatiever, maken de mooiste reizen en zijn aanwezig op de beste feestjes.

Dr. Colin van der Heiden, hoofd wetenschappelijk onderzoek PsyQ, zegt: “De cijfers geven aan dat één op de vier mensen last heeft van psychische problemen, maar niemand praat erover.” Behandelaars horen het steeds vaker: mensen die zich anders voordoen dan ze zichzelf voelen en onzeker worden van social media.

Social Media
In Nederland wordt er veel gebruik van social media gemaakt: Facebook heeft ruim 9 miljoen accounts, Twitter 5 miljoen, Instagram 1,4 miljoen en Pinterest 1,1 miljoen. Veel mensen gebruiken een filter, toverstafje of andere hulpmiddelen om de foto’s te verbeteren en oneffenheden weg te poetsen. Over het algemeen is het bekend dat mensen de neiging hebben om zich beter op social media te presenteren dan de werkelijkheid.

Geloof jij het selfie

Negatief zelfbeeld
Al die positieve presentaties kunnen bij anderen tot nare gevoelens leiden: ‘anderen zijn wél gelukkig’, ’waarom maak ik niet van die leuke dingen mee?’, ‘zie je wel, op haar reageren ze wel, maar op mijn berichten niet’.

Van der Heiden geeft aan: “Het is zomaar een greep uit reacties van mensen die we in onze praktijk zien op al die vrolijke en positieve posts op social media. En dat soort reacties leiden tot gevoelens van verdriet en somberheid. Ze kunnen leiden tot een negatieve kijk op zichzelf. Het maakt dat mensen gaan twijfelen aan zichzelf, omdat ze zich niet zo gelukkig voelen als anderen dat laten zien op al die foto’s en filmpjes.”

Advies
Dr. Van der Heiden geeft mensen met een negatieve kijk op zichzelf het volgende advies:

  1. Onthoud dat mensen zich vooral positief presenteren op social media; en dat die presentatie niet gelijk staat aan de werkelijkheid.
  2. Als je er vooral een slecht gevoel aan overhoudt, overweeg dan minder tijd te spenderen aan social media.

Psychische klachten
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een negatief zelfbeeld een belangrijke voorspeller is voor psychische klachten en belemmerend kan werken voor therapeutische behandelingen. Het op een negatieve manier naar jezelf kijken kan een heel hardnekkige en schadelijke, gewoonte zijn geworden. Zoals met de meeste hardnekkige gewoontes, is het vaak lastig om die te veranderen. Vandaar dat er in veel behandelingen voor diverse psychische problemen aandacht wordt besteed aan een negatief zelfbeeld.

Meer informatie over psychische problemen is te lezen op www.psyq.nl en www.psyq.nl/selfie.

Plaats een reactie