Gele kiwi beste bron van vitamine C

Nederlanders weten niet wat de beste bronnen van vitamine C zijn, dat blijkt uit onderzoek[1] van Zespri. 80% van de Nederlanders weet dat dagelijks vitamine C nodig is, maar minder dan 1 op de 5 Nederlanders realiseert zich dat de gele kiwi verreweg de meeste vitamine C bevat: ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Immuunbooster
Vitamine C is een echte immuunbooster. Nu de koude augustusmaand ons teisterde en de herfst op komst is, is het belangrijk dat Nederland de juiste producten kent om de weerstand te verhogen.

Zespri SunGold Kiwifruit Schaaltje met kiwi

Na een prachtige zomer is de herfst in Nederland vroegtijdig toegeslagen. Wisselvallig weer, stortbuien en onverwachte kou plagen de Nederlandse zomervierders. Weerplaza meldt dat de gemiddelde temperatuur in De Bilt midden augustus 15,2 graden betrof. Dit is het laagste gemiddelde in bijna vijftig jaar. Als gevolg hiervan ligt verkoudheid en griep in Nederland eerder op de loer dan in andere jaren. Gelukkig weten bijna alle Nederlanders dat vitamine C belangrijk is voor een goede weerstand. Vitamine C is een belangrijke antioxidant voor het immuunsysteem die je lichaam helpt om weerstand op te bouwen tegen infecties. Omdat vitamine C in water oplosbaar is, kan ons lichaam het niet opslaan en moet dagelijks gezorgd worden dat we de aanbevolen hoeveelheid tot ons nemen. Een belangrijk onderwerp nu blijkt dat Nederlanders niet weten welke producten het rijkst zijn aan vitamine C.

Zespri SunGold Kiwifruit gerecht

Feiten over vitamine C
Wanneer het gaat om vitamine C kiest 95% van de Nederlanders voor groenten en fruit om de dagelijkse dosis binnen te krijgen. Wat echter weinig mensen weten is dat door het kookproces groenten veel vitamine C verliezen, daarom dient vitamine C zoveel mogelijk verkregen te worden uit fruit. In de categorie fruit kiest Nederland voor de sinaasappel, dit terwijl één sinaasappel maar 80 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevat. Groene en gele kiwi en rode paprika daarentegen worden enorm onderschat.

“In Nederland wordt een dagelijkse inname van 75mg vitamine C aanbevolen,” aldus Patricia Ploeger, sportdiëtist en voedingsdeskundige. “Met respectievelijk 85 mg, 150 mg en zelfs 161 mg per 100 gram overtreffen de groene kiwi, de rode paprika en de gele kiwi dit vereiste. Een goed alternatief dus voor de gebruikelijke sinaasappel.”

Voor Nederland betekent dit dat slechts één groene of gele kiwi al voldoende is om te voorzien in de dagelijkse behoefte vitamine C. Uit onderzoek blijkt dat op dit moment nog té weinig mensen dit weten: minder dan de helft van de Nederlanders eet maandelijks een kiwi, in het geval van de gele kiwi is dit één op vier.

Zespri SunGold Kiwifruit

Gele kiwi beste bron van vitamine C
Van alle kiwivariëteiten bevat de gele kiwi dus de meeste vitamine C. Dit is een nog relatief onbekende kiwivariant met een kale huid, geel vruchtvlees en een lekker zoete smaak die iedereen zal aanspreken. Met zijn 161 mg vitamine C per 100 gram voorziet één gele kiwi per dag ruimschoots in de dagelijkse behoefte vitamine C. Daarnaast bevat de gele kiwi nog andere belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, wat ook weer belangrijk is voor een goed werkend immuunsysteem. Tot slot heeft de gele kiwi met zijn ultiem zoete smaak en slechts 57 calorieën per 100 gram een bijzondere balans tussen lekker en gezond. Een onderschat superfruit dus!

Meer informatie
www.zespri.eu/nl
www.facebook.com/Zespri.Nederland

Voetnoot
[1] Onderzoek uitgevoerd door Zespri (iVox) naar de kennis van vitamine C bij 1000 Nederlanders tussen 17 en 64 jaar.

Plaats een reactie