Geldenik.nl helpt kinderen omgaan met geld

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft in samenwerking met Artsen voor Kinderen en Biomedia een website ontwikkeld waar kinderen van elkaar kunnen leren over hoe ze goed met geld om kunnen gaan. De website www.geldenik.nl is een interactief platform dat zich richt op kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud, voornamelijk kinderen die van weinig moeten rondkomen.

De website is het resultaat van een onderzoek dat de VU heeft verricht naar de ervaringen van kinderen die in armoede opgroeien. “Wij hebben onderzocht hoe armoede doorwerkt in het dagelijks bestaan van kinderen. Daardoor hebben we inzicht in de wijze waarop het hebben van weinig geld het leven van kinderen beïnvloedt. Die inzichten zijn in de website verwerkt”, zegt VU-onderzoeker Asia Sarti.

Ervaringsverhalen over leven met weinig geld
Het zwaartepunt van de website ligt bij ervaringsverhalen van kinderen en volwassenen. Kinderen vertellen over hoe het is om met weinig geld op te groeien en volwassenen die als kind weinig geld hadden vertellen over hun armoedige jeugd en hoe zij dit te boven zijn gekomen. “Het is de bedoeling dat deze informatie inspirerend is en dat jongeren van deze verhalen leren”, zegt Asia Sarti.

Informatie over omgaan met geld
De website bevat allerlei informatie over geld en het omgaan met geld. Thema’s die daarbij aan bod komen zijn onder andere zakgeld en geld verdienen, maar ook gepest worden en de toekomst. Op de website staan daarnaast veel tips, bijvoorbeeld tips voor activiteiten. Verder vinden kinderen er een chatfunctie om met elkaar te praten, een animatie over het ontstaan van schulden en striptekeningen die door kinderen zelf zijn gemaakt. Ook kunnen zij vragen stellen aan een panel, bestaande uit onder andere een schuldhulpverlener en aan een jongvolwassene die zelf van weinig moet rondkomen.

Plaats een reactie