Geld kerncentrale naar windmolens op zee

Minister Verhagen staakt zijn plannen voor een vergunning voor een tweede kerncentrale. Dat betekent dat Borssele Twee van de baan is, na heftig verzet van GroenLinks. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat de €42,5 miljoen euro die hiervoor uitgetrokken is, geïnvesteerd wordt in windmolenparken op zee.

Liesbeth van Tongeren: “Gelukkig gaat Verhagens nucleaire feestje niet door. Kernenergie is peperduur en we kunnen beter zonder. We willen het geld dat vrij komt investeren in windmolenparken op zee.”

De ambtenaren die zich met kernenergie bezig zouden gaan houden, kunnen zich dan richten op windenergie. Schone energiebedrijven lopen nu vast in de bureaucratische regeltjes en procedures.

De regering zou kant en klare pakketten voor wind op zee aan moeten bieden. Een pakket met alle benodigde vergunningen, zodat bedrijven meteen kunnen beginnen met het aanleggen van een windmolenpark.

In het Verenigd Koninkrijk biedt de regering al kant en klare windpakketten aan. Met succes.

GroenLinks pleit er al sinds jaar en dag voor dat er geen cent belastinggeld naar een kerncentrale toe mag. Dat pleidooi heeft zijn vruchten afgeworpen. Delta en RWE blijken de financiering van een kerncentrale niet rond te krijgen zonder overheidsgeld.

“Verhagen kan nu overgaan op schone energie. Het CDA-rapport ‘Kiezen en Verbinden’ staat immers vol over rentmeesterschap. Aan Verhagen de schone taak om de daad nu ook bij het woord te voegen”, aldus Van Tongeren.

Voorbeeld van een windmolenpark in de Noordzee
Op vrijdag 4 november 2011 heeft het Ministerie van EL&I aan Eneco een beschikking afgegeven over de toekenning van de subsidie uit het restbudget van de SDE ronde 2 voor de ontwikkeling van wind op zee. Dit stelt energiebedrijf Eneco in staat om een nieuw, innovatief windmolenpark op zee, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk te realiseren. De start van de bouw is eind 2013 gepland en het park zal operationeel zijn in 2014.

Plaats een reactie