Geestverruimende therapie in de behandelkamer

Paddo’s gebruiken om depressieve klachten te bestrijden? Of bij de apotheek een LSD-kuur halen om van je rookverslaving af te komen?

TV programma Labyrint over grensverleggend onderzoek naar het gebruik van psychedelica in de behandelkamer van de psychiater.

Uitzending: Woensdag 19 december, 20.50 uur, Nederland 2

Ruim vijftig jaar geleden onderzochten psychologen de inzet van LSD tijdens psychotherapie. Maar ondertussen ging het experiment op straat en op feestjes verder. De Amerikaanse overheid verbood het middel en de resultaten van de wetenschappelijke experimenten verdwenen diep in een la.

Bevlogen onderzoekers uit Amerika en Engeland pakken nu de draad weer op. Uit hun onderzoek blijkt dat hersengebieden die informatie verwerken tijdens een trip minder actief zijn. Deze gebieden functioneren als een dirigent van een orkest. Als de dirigent verdwijnt, speelt het orkest wel verder, maar veel chaotischer en experimenteler. Op dezelfde wijze worden de gedachten van een trippend persoon vrij en dynamisch. Die vrijere manier van denken zou volgens de Britse psychofarmacoloog Robin Carhart-Harris mensen met een depressie veel goed kunnen doen, want zij zitten vaak vast in negatieve gedachtestromen.

Dat psychedelica vastgeroeste denkpatronen doorbreken, is ook de reden waarom ze goed lijken te helpen bij het bestrijden van verslaving. Psychofarmacoloog Matthew Johnson van de Johns Hopkins University School of Medicine in Amerika behaalde interessante resultaten bij het behandelen van rookverslaving met paddo’s. Vier van de vijf verstokte rokers die aan zijn pilot-onderzoek meededen zijn na een jaar nog steeds gestopt.

Je hoeft natuurlijk niet verslaafd of depressief te zijn om jezelf te willen veranderen in dit seizoen van de goede voornemens. We willen stoppen met snoepen, nagelbijten en meteen ook van die Twitterverslaving af. In deze uitzending nemen we ook slechte gewoontes onder de loep. Hoe ontstaan ze? En hoe stoppen we er weer mee?

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.

Plaats een reactie