Geen zuster maar een zorgrobot aan je bed

Veel verpleeghuizen hebben ze al in huis: een zorgrobot. Twee bekende zijn Ariël, de zeehond die dementen troost en gezelschap biedt en robotmeisje Zora die dansjes, liedjes en allerlei oefeningen doet met ouderen. Ariël heeft al een plekje in zo’n honderd tehuizen voor ouderen, verstandelijk beperkten en autisten.

RTV Utrecht: Tweede robotzeehond voor verzorgingstehuis

En zo worden steeds meer zorgrobots ontwikkeld. Die mensen hun haren wassen, uit bed tillen en ook is er de Mobiserv die rondrijdt in huis en vraagt of de bewoner al gegeten heeft. Of de medicijnen zijn ingenomen, of er bewogen moet worden, of het gas wel uit en de deur op slot is. Ook meldt hij wanneer iemand voor de deur staat en wanneer het favoriete televisieprogramma begint.

Mobiserv 2013 – EU FP7 Project

En wat te denken van robotarmen die mensen helpen met eten, als hun eigen armen het niet goed doen. Of van een compleet robotpak á la Ironman dat je als verlamde kunt aantrekken om zo toch te kunnen lopen. Ook zijn er in Amerika ziekenhuizen die werken met robots die over de intensive care rijden en monitoren voor de dokter thuis, hoe het met patiënten gaat.

Deskundigen voorspellen een snelle opmars van de zorgrobots. Zorgcentra die sociale robots gebruiken zijn enthousiast. Hun bewoners praten, knuffelen en zingen er volop tegen. Ze zijn voor het personeel een belangrijke aanvulling op de zorg. Andersom laat het de bewoners heel mooi zien dat je nooit te oud bent om je kind te voelen en spelplezier te hebben. Al ben je honderd.

Plaats een reactie