De meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen ontstaat anders dan tot nu toe gedacht werd. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Duitse Max Planck Instituut in Nature.
Aan chronische lymfatische leukemie (CLL) blijkt geen ziekteverwekker te pas te komen. Veel leukemieonderzoekers zochten daar wel naar. Aangezien CLL, een woekering van witte bloedcellen, altijd van hetzelfde soort B-cel uitgaat, terwijl er miljarden van dit type afweercel zijn, werd gedacht dat er iets was dat specifiek deze cellen triggerde tot ongeremde groei.
Herkenning
Maar onderzoekers van het LUMC en het Max Planck Instituut laten zien dat er iets anders aan de hand is. B-cellen herkennen indringers in het lichaam die mogelijk schadelijk zijn. Die herkenning gebeurt door een receptor die zij op hun buitenkant dragen. Alle soorten B-cellen hebben een ander soort receptor. “We zagen dat de receptor die altijd voorkomt bij CLL zélf een signaal afgeeft dat de celdeling stimuleert”, zegt prof. Hendrik Veelken, hematoloog in het LUMC en co-auteur van het artikel in Nature. “Daarmee is de leukemiecel helemaal onafhankelijk van het herkennen van externe structuren.”
Rol van de receptor
Mogelijke behandelingen op basis van dit nieuwe inzicht zullen nog wel even op zich laten wachten, denkt Veelken. “Er is ook een aantal genetische veranderingen in CLL-cellen bekend. Daarom zullen we nu moeten uitzoeken wat de exacte rol van de receptor in relatie tot de genetische veranderingen is.” En welke van de twee er het eerst is. “We denken nu dat de specifieke B-celreceptor eerst verantwoordelijk is voor de vermenigvuldiging van de cellen. Later komen er dan nog genetische afwijkingen bij, waardoor er echt een ziekte, CLL, ontstaat. We kennen namelijk ook een goedaardige vorm van B-celgroei, waarbij we vermoeden dat de B-cellen dezelfde receptor dragen, maar misschien minder genetische veranderingen hebben.”
ik hoop dat ik er nog wat aan heb.
Ik hoop dat ook voor jou Harrie en voor al die andere mensen met CLL inclusief mijzelf.
Ik zeg maar zo hoop doet leven.