Geen verdringing vaste werknemers door flexwerkers

Het aantal werkgevers dat via UWV vast personeel wil inruilen voor flexwerkers is beperkt. Het UWV heeft van september tot december 2011 dertien ontslagaanvragen voor in totaal 85 werknemers afgehandeld, waarbij dit aan de orde was. Hiervan zijn twaalf aanvragen geweigerd (78 werknemers) en één toegestaan (7 werknemers). Dat blijkt uit de ‘Monitor Uitvoeringsinstructie UWV’ die minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag 24 januari 2012 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De geweigerde aanvragen hebben te maken met het feit dat een werkgever niet voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat fluctuaties in het werkaanbod structureel zijn. Ook zijn mogelijkheden om de schommelingen in het werkaanbod intern op te lossen onvoldoende onderzocht. Tot slot wordt bij uitbesteding van werk aan zzp’ers vaak niet aannemelijk gemaakt dat het werk naar echte zelfstandigen gaat en niet naar zogenoemde schijnzelfstandigen.

Uit de monitor blijkt dat door UWV strikt de hand wordt gehouden aan de uitvoeringsinstructie die speciaal voor dit soort ontslagaanvragen is opgesteld. Ook blijkt hieruit dat het beeld dat werkgevers op grote schaal via de achterdeur vast personeel via UWV willen ontslaan en inruilen voor flexwerkers niet klopt. De monitor laat volgens Kamp zien dat dit in de praktijk maar beperkt voorkomt.

Plaats een reactie