Geen rem meer op afweer tegen kanker

Allogene stamceltransplantatie is een behandeling die ziektes zoals leukemie en lymfeklierkanker kan genezen. Bij deze behandeling treedt een afweerrespons op tegen de kankercellen. Hoewel deze sterke immuunreactie alle kankercellen kan vernietigen, keert soms de ziekte toch terug.

Wieger Norde toont aan dat dit komt doordat de kankercellen het immuunsysteem remmen. Dit doen ze door op de ‘rem’ van de afweercellen te drukken, de zogeheten co-inhibitoire receptoren.

Norde ontdekte, in het laboratorium, dat door te voorkomen dat deze remmen ingedrukt worden, de immuuncellen weer actiever worden. Aangezien deze remmen aanwezig zijn op de afweercellen, zijn deze co-inhibitoire receptoren een interessant doelwit om de therapie na allogene stamceltransplantatie te verbeteren. Met als uiteindelijke doel dat de kanker niet meer terugkomt en er dus meer patiënten genezen.

Biografie
Wieger Norde (Doetinchem, 1982) studeerde Medische Biologie in Nijmegen. Hij voerde bovenstaand onderzoek uit op de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. In 2011 ontving hij de Bas Mulder Award van de Stichting Alpe d’HuZes. Hij is als postdoc werkzaam op de genoemde afdeling Laboratoriumgeneeskunde.

Promotie
Promovendus: de heer drs. W.J. Norde
Proefschrift Tumor immune escape in allogeneic stem cell transplantation: Releasing the brake on graft-versus-tumor immunity
Datum: donderdag 10 januari 2013

Plaats een reactie