Geen chemo maar immuuntherapie bij kanker

Een oppepper voor je immuunsysteem kan een alternatief worden voor de slopende chemotherapie die wordt gebruikt bij de behandeling van uitgezaaide kanker. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde studie van Sanquin Bloedvoorziening. De therapie die tumoren bestrijdt door het immuunsysteem van de patiënt te activeren, is nu nog niet krachtig genoeg. Daarom zijn behandelingen met belastende chemotherapie nog heel vaak nodig voor mensen met kanker. Dat zou wel eens kunnen veranderen.

Naast de vaak zeer ingrijpende behandelmethoden die worden gebruikt bij kankerpatiënten, zijn in het recente verleden al bescheiden succesjes geboekt door het immuunsysteem van de patiënt aan het werk te zetten door een geneesmiddel via een infuus in te brengen. Onderzoekers bij Sanquin zijn er achter gekomen dat deze methode vaak onvoldoende werkt, omdat het immuunsysteem niet alleen een reactie tegen de kankercellen teweeg brengt, maar dat er ook mechanismen op gang komen die een aanval op die kankercellen tegenwerken. Door nu ook deze te bestrijden, kunnen immuuntherapieën mogelijk veel effectiever worden.

De geneesmiddelen die door Sanquin zijn ontwikkeld en gepatenteerd, moeten nog verder worden ontwikkeld in studies met patiënten.