Geef slechthorenden het theaterplezier terug

Op woensdag 16 februari 2011 om 20.15 uur speelt in Theater de Maaspoort in Venlo de indrukwekkende Impro Cabaretgroep Op Sterk Water. Deze voorstelling is onderdeel van de Hear the World Theatertour. Hierbij worden voorstellingen door het hele land met speciale luisterhulpmiddelen toegankelijk gemaakt voor slechthorenden. Na Venlo volgt Utrecht in de Theatertour met de voorstelling van niemand minder dan Jörgen Raymann en zijn alter ego`s op 20 februari 2011.

Hoe komt het dat slechthorenden zo weinig het theater bezoeken? Het theater staat bij slechthorenden bekend als ‘een moeilijke luisteromgeving’. De actie speelt zich af op een podium ver weg, de geluidskwaliteit is vaak niet optimaal, om je heen is geroezemoes. Aan een hoortoestel alleen heb je dan niet voldoende. Aanvullende hulpmiddelen zijn dan een vereiste. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van ringleiding, infrarood- of FM-apparatuur waarmee het geluid rechtstreeks naar de oren van de slechthorende theaterbezoeker gebracht wordt.

Op Sterk Water
Zo ook bij de voorstelling van Op Sterk Water, een collectief van ervaren cabaretiers, acteurs, muzikanten en taalkunstenaars. Telkens in een wisselende bezetting banen ze zich al improviserend een weg door het zaalpubliek. Op basis van een enkel door het publiek geroepen steekwoord ontstaan sketches, liedjes en minutenlange scènes.

Frede, Jörgen Raymann
Jörgen Raymann werd als kind Fredeman (bangerik) genoemd, omdat hij bang was voor het donker, voor spoken en honden en als de dood voor de tuinman. In zijn puberteit vond hij het eng om met meisjes te praten, bang dat ze hem zouden uitlachen vanwege zijn puistenkop. In zijn studententijd was hij bang dat hij de verkeerde studie had gekozen en leed hij onder examenvrees. En nog steeds is hij een angsthaas. In ‘Frede’ neemt hij met zijn favoriete alter ego’s plaats op de bank en bent u zijn psychiater. Hopelijk is hij aan het eind van de avond over zijn podiumvrees heen.

Hear the World Theatertour
De Hear the World Theatertour is een initiatief van Hear the World in samenwerking met Bureau Promotie Podiumkunsten en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

Over Hear the World
Hear the World, een wereldwijd initiatief van hoortoestellenfabrikant Phonak, heeft als doel meer mensen bewust te maken van het belang van een goed gehoor. Dit initiatief vraagt aandacht voor de sociale en emotionele aspecten als gevolg van een verminderd gehoor. Meer dan 16% van de wereldbevolking krijgt te maken met gehoorverlies, daarom is informatie over preventie en oplossingen van groot belang.

In het kader van Hear the World, heeft Phonak de Hear the WorldFoundation opgezet, een non-profit organisatie om de kwaliteit van leven van mensen met gehoorverlies te verbeteren en gelijke kansen voor hen te stimuleren. Om dit te bereiken stelt de Hear the World Foundation financiële en technische middelen ter beschikking. Hear the World wordt gesteund door vele internationale beroemdheden zoals Bryan Adams, Lenny Kravitz, Annie Lennox en Jude Law. Ook nationale sterren als Ernst Daniël Smid, Simone Kleinsma en Only Seven Left steunen dit initiatief.

K

Plaats een reactie