Geef flexwerkers dezelfde kansen als iedereen

De ruim 35% werkenden met een flexibel contract verdienen dezelfde kansen als andere werknemers, vindt GroenLinks. Woensdag 25 april 2012 heeft de Tweede Kamer op initiatief van GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver een hoorzitting gehouden over hun achterstand op mensen met een vast contract. Klaver wil hen nieuwe zekerheden en gelijke kansen geven.

Klaver: “Ik vraag om gelijke kansen voor mensen met een flexibel contract. Zij hebben net zo goed recht op werk. Iedereen moet een pensioen op kunnen bouwen, heeft recht op scholing en een hypotheek. Ik verwacht in de nieuwe verhoudingen een meerderheid voor deze nieuwe zekerheden.”

Omdat alles in onze wetten en regels helemaal is afgestemd op het vaste contract ontstaat er een kloof tussen flexwerkers, zzp-ers en payrollers enerzijds en mensen met vaste contracten. Werkgevers hebben, mede door de crisis, grote behoefte aan flexibiliteit. Dit terwijl werkenden door de crisis misschien wel meer dan ooit juist behoefte hebben aan zekerheid. Onze wet- en regelgeving is er een voor insiders geworden en de steeds groter groeiende groep mensen in flexibele contracten wordt buitengesloten.

Klaver: “De positie van mensen in flexibele contracten moet worden opgebouwd en versterkt. Niet door oude zekerheden af te breken maar door op zoek te gaan naar nieuwe zekerheden.”

Er moet ruimte komen op onze verouderde arbeidsmarkt voor de verschillende (nieuwe) vormen waarin mensen arbeid verrichten. Het werknemersschap is niet langer de standaard. Daarom gaat het niet alleen om het bieden van meer zekerheden maar ook om het toegankelijk maken van regelingen als arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp-ers. Klaver wil met een door hem geïnitieerde hoorzitting een start maken met de discussie over de vernieuwing van de arbeidsmarkt.

Klaver: “We mogen de discussie over de vernieuwing van de arbeidsmarkt niet langer uitstellen. De arbeidsmarkt piept en kraakt. Het moment is nu. Tijd voor nieuwe zekerheden en gelijke kansen.”

1 gedachte over “Geef flexwerkers dezelfde kansen als iedereen”

Plaats een reactie