Geef een cent voor de toekomst

Jongeren Milieu Actief (JMA) start maandag 15 augustus 2011 de Nederlandse ‘1 cent campagne‘ waarbij zoveel mogelijk mensen een cent overmaken naar het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. “Op deze manier kunnen mensen laten zien dat zij wél willen investeren in een duurzame toekomst,” aldus Thessa Meijlis van JMA. “Met deze symbolische actie roepen we de overheid op tot meer duurzame investeringen.”

De 1 cent campagne loopt ook in België, Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Schotland. De internationale inzet voor de Nederlandse campagne is dat Nederland zich in Europa meer inzet voor duurzaamheid. Bijvoorbeeld voor een onvoorwaardelijke Europese overeenkomst om de uitstoot van broeikasgassen in de EU-lidstaten met tenminste dertig procent te verminderen in 2020. “Dat is een eerste stap naar de reductie van veertig procent die nodig is. Het is beter nu te investeren dan de rekening door te schuiven,” aldus Meijlis.

De 1 cent campagne is onderdeel van Push Europe, een campagne geïnitieerd door UK Youth Climate Coalition, Young Friends of the Earth Europe en Bund Jugend en wordt in Nederland uitgevoerd door Jongeren Milieu Actief. De campagne loopt tot en met eind oktober en is vandaag gestart. Meijlis: “De aanmeldingen op het Facebook lopen nu al naar de 300. De eerste drie euro zijn dus bijna binnen.”

Plaats een reactie