Het gebruik van voedingssupplementen: belangrijke informatie en tips

Voedingssupplementen zijn niet meer weg te denken in onze moderne maatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 43 procent van alle volwassenen in Nederland gebruikmaakt van supplementen met vitamines en mineralen. Mannen gebruiken in elke leeftijdscategorie een vergelijkbare hoeveelheid supplementen. In de vrouwelijke categorie blijkt de inname toe te nemen naarmate de leeftijd vordert.

Gebruik voedingssupplementen

Bij het gebruik van voedingssupplementen adviseren instanties om niet zomaar elk product in te nemen. Niet alle supplementen zijn noodzakelijk of effectief. Het is belangrijk om professioneel advies serieus te nemen en weloverwogen te kiezen voor dit type voedingsproducten. Rond de extra inname van vitamines en mineralen leven nogal wat vragen. Is inname wel nodig? Zijn alle voedingssupplementen voldoende veilig? En welke producten zijn aan te raden of juist niet? In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste vragen die er leven rond het thema voedingssupplementen.

Heeft iedereen aanvullende mineralen en vitamines nodig?

Wie ervoor zorgt dat hij of zij voldoende gevarieerd eet, met als uitgangspunt de traditionele Schijf van Vijf (geïntroduceerd in 1953), krijgt in principe voldoende noodzakelijke voedingsstoffen binnen om gezond te kunnen blijven. Toch zijn er bepaalde bevolkingscategorieën die een risico lopen op tekorten. Zwangere vrouwen, sporters, rokers, ouderen en mensen die weinig in de zon komen zijn hiervan enkele voorbeelden.

Welke medicijnen kunnen gevaarlijk zijn in combinatie met voedingssupplementen?

Personen die gebruikmaken van medicatie moeten voorzichtig zijn met de inname van voedingssupplementen. Bij bepaalde medicatie is dus voorzichtigheid geboden. Bij de volgende medicijnen is alertheid en overleg met een huisarts aan te raden: antidepressiva, slaapmedicatie, immuunsupressiva en diverse antistollingsmedicijnen.

Tegelijk zijn er echter ook medicijnen die zorgen voor een tekort aan benodigde mineralen en vitamines. Wie dit type medicijnen gebruikt, heeft juist baat bij een extra inname van supplementen. Een bekend voorbeeld zijn plastabletten met hydrochloorthiazide, die tot een tekort aan kalium en calcium kunnen leiden. Ook anticonceptiemiddelen, prednison en pijnstillers kunnen mineraaltekorten en vitaminegebrek veroorzaken.

Scheidt het menselijk lichaam een overschot aan vitamines en mineralen uit?

Het menselijk lichaam zit zo in elkaar, dat bepaald overtollige vitamines en mineralen uitgeplast worden. Dit geldt voor onder meer de vitamines C en diverse B-vitamines, zoals B2, B5 en B12. Deze supplementen zijn dus niet schadelijk bij ‘overmatig’ gebruik. Bij andere vitaminesoorten is het opletten geblazen. Zo slaat het lichaam de vitamines A, D, E, B3, B6 en foliumzuur (B11) op. Om die reden is voor deze vitaminesoorten een dagelijkse maximumdosering vastgesteld.

De supplementen van Vitakruid kunnen hierbij goed van pas komen, met hun uitgebreide en gevarieerde assortiment van ruim tachtig verschillende supplementen waaronder diverse vitamines en mineralen.

Welke supplementen ondersteunen de weerstand & welke geven energie?

Mensen die op zoek zijn naar voedingssupplementen die de weerstand een flinke boost geven, dienen te zorgen voor voldoende inname van de vitamines A, C, B6, B11 (ook bekend als foliumzuur) en de bekende vitamine D. Er zijn daarnaast ook diverse mineralen die helpen om je lichaam van binnenuit te beschermen tegen vrije radicalen, infecties en ziektes. Dit zijn mineralen als ijzer, magnesium, koper, seleen en zink.

Supplementen staan er ook om bekend dat ze bij vermoeidheid het energielevel een positieve injectie kunnen geven. Dit geldt voor B-vitamines (zoals B2 of B12) of vitamine D, maar ook voor kruiden en supplementen als ginseng en magnesium.

Voor een goede dosering kun je gebruik maken van de voedingssupplementen van Vitals. In hun assortiment staat niet alleen de dosering, maar ook opneembaarheid en kwaliteit van de ingrediënten centraal.

Welke symptomen duiden op een tekort aan vitamines en/of mineralen?

Er is een aantal symptomen dat kan duiden op een tekort aan mineralen en/of vitamines in het menselijk lichaam. Een typerend verschijnsel is vermoeidheid. Maar ook concentratieproblemen, spierpijn en regelmatig verkouden of misselijk zijn, zijn indicatoren dat er sprake is van een mineralen- of vitaminetekort.

Plaats een reactie