Gebruik van een AED verbetert de overlevingskansen

Inzet van een AED, automatische externe defibrillator, bij mensen met een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis verdubbelt de overlevingskans. Dat heeft onderzoeker Jocelyn Berdowski van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vastgesteld in een onderzoek naar de hele keten van hulpverlening bij een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als de AED ter plaatse hangt kan de overlevingskans zelfs verdrievoudigen maar het wordt nog te weinig toegepast.

De overleving is volgens Berdowski na een plotse hartstilstand in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 9 naar 17 procent. Berdowski noemt het ook zeer belangrijk dat een meldkamercentralist de hartstilstand herkent. Dat bleek in 70 procent van alle meldingen van hartstilstand het geval. Als de centralist meteen weet waar het om gaat is de kans op overleven 14 procent, maar als dat niet duidelijk is, daalt de overlevingskans naar slechts 5 procent. De helft van de patiënten met een schokbare hartritmestoornis overleeft het als ze de schok binnen 6 minuten krijgen.

De reanimatierichtlijn van 2005 voor mensen met een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft naast verbeteringen, ook problemen aan het licht gebracht ten opzichte van de richtlijn uit 2000.

Om de vijf jaar worden de richtlijnen voor reanimatie vernieuwd. Nieuw in de richtlijn van 2005 was dat bij hartstilstand direct na toediening van de schok meteen gestart moest worden met hartmassage. Veel hartmassage is positief, maar daardoor blijven mensen ook wat langer in een schokbaar hartritme en dat is niet goed. Berdowski pleit voor onderzoek naar een techniek waarbij het schokbare ritme van het hart te bekijken is zonder dat de hartmassage beëindigd moet worden.

Maandag 18 oktober verschijnen nieuwe richtlijnen 2010. De Europese Reanimatieraad hoopt dat hiermee verdere stappen worden gezet om de uitkomst van een reanimatie te verbeteren.

Promotiegegevens
– Promotie: Mw. J. Berdowski/ Geneeskunde
– Titel: ARREST – Optimizing out-of-hospital cardiopulmonary resuscitation
– Promotor: dhr. prof. dr. A.A.M. Wilde en dhr. prof. dr. J.G.P. Tijssen
– Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam
– Datum: Vrijdag 29 oktober 2010, 12:00 uur

Plaats een reactie