Gebruik fietshelm voorkomt risico hersenletsel

Woensdag 26 mei jl. ontvingen de kinderen van groep 3 van basisschool het Palet in Amstelveen allemaal een speciale, veilige fietshelm. Met deze actie vroegen autofabrikant Volvo en Veilig Verkeer Nederland aandacht voor het belang van het dragen van een fietshelm.

Jaarlijks komen ongeveer 35 kinderen onder de twaalf jaar om in het verkeer en zijn er bijna 700 kinderen die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Door betere preventie kunnen veel van deze letsels voorkomen worden.

De helm is ontstaan in samenwerking tussen Volvo Cars Nederland en het Zweedse merk POC. De presentatie vond plaats in samenwerking met kindertraumatoloog/chirurg Dr. William Kramer en Veilig Verkeer Nederland.

Volvo en veiligheid
Volvo juicht het dragen van de fietshelm toe. “Veiligheid zit in het DNA van Volvo,” aldus Huib de Vries, Marketing Director Volvo Cars Nederland. “Met de introductie van de nieuwe Volvo S60 die automatisch stopt voor voetgangers bewijst Volvo dit nog maar eens. In het kader van veiligheid in het verkeer voor kinderen gaat Volvo dit jaar diverse samenwerkingsverbanden aan. Eén daarvan is de officiële samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. Ook de samenwerking met het Zweedse POC valt hieronder.”

Fietshelm verplicht?
In de landen om ons heen is het dragen van een fietshelm veelal verplicht. Ook in Nederland zien we de fietshelm voor jonge kinderen steeds vaker verschijnen.
“Wie een fietshelm draagt, heeft bij een val 75 procent minder kans op een hoofdwond en een helm vermindert bij fietsers het risico op blijvend hersenletsel met 85 procent, “aldus kindertraumatoloog en -chirurg Dokter William Kramer van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht), adviseur van Volvo op het gebied van kinderveiligheid in het verkeer.

Jonge kinderen landen bij een val vaak op het hoofd. Volgens Kramer komt dat door het relatief grote hoofd van jonge kinderen, dat een kwart van het lichaamsgewicht inneemt. De arts pleit voor een draagplicht van de fietshelm voor kinderen van de lagere en middelbare school.

De POCito Volvo. For Life fietshelm onderscheidt zich van andere, reeds verkrijgbare helmen. POC kijkt niet alleen naar de voorwaarden waaraan een fietshelm moet voldoen qua CE normen, het gaat verder. Net als de veiligheid op Volvo’s die ook verder gaat dan alleen voldoen aan de Euro NCAP eisen. Van belang is dat de helm ook juist voldoet wanneer een derde een ongeluk veroorzaakt, wat in de meeste gevallen gepaard gaat met grote versnellingen en extreme impact situaties. Dit is een cruciale doorbreking van het hedendaagse denkpatroon.

De helm is ontwikkeld voor kinderen vanaf het moment dat ze kunnen fietsen tot en met een jaar of 10. Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen moeten de kinderen opvallen en gezien worden. De helm is dan ook alleen verkrijgbaar in de opvallende oranje kleur.

Plaats een reactie