Gebruik diergeneesmiddelen in melkveehouderij

Woensdag 14 november 2012 wordt in Moergestel het spits afgebeten van een nieuwe serie GD Masterclasses speciaal voor melkveehouders. Net als vorig jaar toert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zes weken door het land met interessante presentaties, waarbij veel ruimte is voor vragen en discussie. Thema dit najaar: ‘Een nieuwe kijk op medicijngebruik’.

Het bewust en verantwoord inzetten van diergeneesmiddelen is ook in de (melk)veehouderij een onderwerp waar veel om te doen is. Ook niet verwonderlijk dat GD PlusZorg Extra deelnemers dit onderwerp met stip op één zetten toen hen gevraagd werd wat het thema voor de GD Masterclasses 2012 zou moeten zijn. De Masterclass ‘Een nieuwe kijk op medicijngebruik’ zal in de maanden november en december gehouden worden op 12 verschillende locaties.

Tijdens de Masterclass zullen o.a. GD-dierenartsen Christian Scherpenzeel en Han Hage nader ingaan op vragen als: Wat is resistentie en waarom heeft antibioticumgebruik invloed op de ontwikkeling van ongevoelige bacteriën op mijn bedrijf? Hoe maak ik optimaal gebruik van het bedrijfsbehandelplan? Wat is een antibiogram en hoe kom ik tot een verantwoord en juist gebruik van antibiotica? Wat is de rol van een pijnstiller/ontstekingsremmer? Waarom blijft ziekte voorkomen beter dan genezen? Ook zullen tijdens de Masterclasses de resultaten van de proef ‘selectief droogzetten’ bekend worden gemaakt.

Direct aan de slag
“Het belangrijkste doel van de GD Masterclasses is om veehouders praktische adviezen mee te geven waar men direct op het bedrijf mee aan de slag kan,” aldus Henry Visscher, organisator en gastheer van de GD Masterclasses. “Doordat er veel gelegenheid is voor vragen, discussie en het uitwisselen van ervaringen, zijn deze avonden zeer interactief.” Drie van de bijeenkomsten bestaan uit een dagprogramma; de ochtend begint met een GD Masterclass en na de lunch volgt meteen de praktische toepassing op een gastbedrijf.

Film: GD Melkmeester 2012
Melkveehouder zijn is een kunst. Daarom gaat de GD tijdens de Masterclasses ook op zoek naar bijzondere verhalen van innovatieve melkveehouders. Ter plekke kunnen zij zichzelf of een andere melkveehouder voordragen. De meest inspirerende verhalen worden verfilmd. De melkveehouder met de meeste publieksstemmen wint een vergulde melkschep en de titel ‘GD Melkmeester 2012’.

Aanmelden
Aanmelden voor de Masterclasses kan via de website www.melkmeester.nl. Deelname is gratis voor leden van GD PlusZorg Extra. Niet-leden betalen € 19,50 (excl. btw). Zowel leden als niet-leden mogen gratis een introducé meenemen.

Plaats een reactie