Gebrek aan plezierbeleving beter te behandelen met nieuwe antidepressiva

Naast zware neerslachtigheid is anhedonie een van de kernsymptomen van een depressie. Anhedonie is het onvermogen om plezier te beleven. Jolanda Prins onderzocht de rol van zogenaamde monoamines bij anhedonie. Haar onderzoek laat zien dat bij verschillende typen depressie de regulering van de drie monoamines op een andere manier uit balans is.

Een relatief nieuwe groep van antidepressiva, de TRIs, kan deze balans mogelijk beter herstellen dan de meest voorgeschreven groep antidepressiva (SSRI’s).

In Nederland slikken ongeveer 1 miljoen mensen antidepressiva, voornamelijk selectieve serotonine-heropname-remmers (SSRIs). Een grote groep patiënten reageert echter niet op SSRIs. Vooral anhedonie is moeilijk te behandelen.

Dopamine is een belangrijke neurotransmitter in de regulering van plezierbeleving in het brein. Het vermoeden is dan ook dat anhedonie samenhangt met een verstoring in het dopaminesysteem.

Prins onderzocht in proefdieren de rol van dopamine en de twee andere monoamines, serotonine en noradrenaline, in hersenmechanismen betrokken bij anhedonie. Enerzijds bestudeerde zij het effect van geneesmiddelen op de afgifte van monoamines in verschillende hersengebieden die betrokken zijn bij depressie. Anderzijds keek zij naar de invloed van deze geneesmiddelen op het beloningssysteem van ratten.

Haar onderzoek laat zien dat een relatief nieuwe klasse van antidepressiva, de triple-heropname-remmers (TRIs), in de hersenen zorgt voor een gelijktijdige verhoging van alle drie de monoamines. Daarnaast blijkt in ratten dat medicijnen die dopamine verhogen een verbetering van de plezierbeleving geven, terwijl zij niet per se verslavend hoeven te zijn. Ook wordt aangetoond dat serotonine belangrijk is in het beloningssysteem.

Promotie
Promovendus: Jolanda Prins
Proefschrift: Monoamines and Anhedonia. old targets, new concepts
Datum: 28/11/2012

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.

Plaats een reactie