Laag geboortegewicht en type 2 diabetes genetisch gerelateerd

Wetenschappers hebben een genetische relatie ontdekt tussen een laag geboortegewicht en type 2 diabetes. Deze relatie kan verklaren waarom kinderen met een lager geboortegewicht op latere leeftijd een hogere kans hebben op type 2 diabetes. Een internationaal team van onderzoekers uit onder andere het Erasmus MC hebben deze ontdekking gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Dr. Vincent Jaddoe, kinderarts-epidemioloog aan het Erasmus MC en één van de leiders van dit onderzoek: “Het was al bekend dat kinderen met een laag geboortegewicht op latere leeftijd type 2 diabetes ontwikkelen. Tot nog toe werd dat vooral verklaard door ongunstige leefstijlfactoren, zoals roken tijdens de zwangerschap. Uit dit onderzoek blijkt dat ook genen een rol spelen in de relatie tussen een laag geboortegewicht en de kans op type 2 diabetes op latere leeftijd. Dit onderzoek is een uniek voorbeeld van hoe we door goede internationale samenwerking de vroege groei en ontwikkeling beter kunnen gaan begrijpen.”

In totaal hadden de onderzoekers de beschikking over gegevens van 38.000 kinderen uit 19 verschillende studies. Twee genetische varianten toonden een sterk verband met het geboortegewicht. Bijna 10% van de kinderen heeft beide geïdentificeerde genetische varianten. Samen leiden deze varianten tot een 113 gram lager geboortegewicht. Eén van de twee, het gen ADCY5, is ook gerelateerd aan type 2 diabetes. Volwassenen die deze variatie volledig erven, hebben 25% meer kans op type 2 diabetes.

Het onderzoek is mede gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

Plaats een reactie