Geavanceerde endoscoop vergroot kans op ontdekking slokdarmkanker bij Barrettpatiënt niet

Bij ongeveer één procent van de bevolking groeit een soort maagslijmvlies in het onderste deel van de slokdarm. Dit heet een Barrett-slokdarm. Deze ontstaat vaak doordat er veel zuur uit de maag in de slokdarm belandt.

Doordat de wand van de slokdarm niet goed bestand is tegen het zuur, hebben ze een verhoogd risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker. Bij de helft van de patiënten wordt de slokdarmkanker te laat vastgesteld en de andere helft heeft slechts een kans van twintig procent op genezing.

Wouter Curvers onderzocht bij zes streekziekenhuizen in de regio Amsterdam of met nieuwe geavanceerde endoscopen de kans op het ontdekken van een voorstadium van kanker groter wordt. Dat was niet het geval.

Ook liet hij biopten, stukjes weefsel uit een verdachte slokdarm, dat algemeen pathologen bestempelen als ‘onrustig’, bekijken door een team van specialisten. Het expert-team bleek beter in staat om vast te stellen of de onrustige cellen in de Barrett-slokdarm relatief onschuldig zijn of dat de patiënt intensiever gecontroleerd moet worden. Tot nu toe werden bijna alle mensen met onrustige cellen intensief gevolgd, maar dit is in slechts vijftien procent van de gevallen echt nodig.

Promotiegegevens
– Promotie: Dhr. W.L. Curvers
– Titel: Endoscopic surveillance and advanced imaging techniques in Barrett’s oesophagus
– Faculteit: Geneeskunde
– Promotor: dhr. prof. dr. P. Fockens, dhr. prof. dr. F.J.W. ten Kate
– Datum: Donderdag 23 september 2010, 10:00 uur
– Locatie: Agnietenkapel; Oudezijds Voorburgwal 231; 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie