Gat geslagen in het inkomen van de kaakchirurg

Kaakchirurgen worden de komende twee jaar tot 40% gekort op hun inkomen, dat blijkt uit de brief aan de kamer van minister Schippers van Volksgezondheid. Aanvankelijk lag er een korting van ongeveer de helft minder in de planning.

De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) begon begin dit jaar een kostenonderzoek binnen de mondzorg. Het eerste onderzoek wat afgerond is en waar conclusies uit getrokken worden is die van de kaakchirurgen. Onder 100 instellingen is het inkomen onderzocht van zowel vrijgevestigde kaakchirurgen als die in loondienst.

De NZA berekent dat er omgerekend in fulltime banen ongeveer 230 kaakchirurgen werkzaam zijn in Nederland. Overigens blijkt het inkomen van kaakchirurgen in loondienst veel lager te zijn (264.000 euro) dan die van de vrijgevestigde (462.00 euro). Met de gemiddelde korting van 165.000 euro moeten de kaakchirurgen meer in lijn gaan verdienen met het gemiddelde specialisten honorarium van 270.000 euro.

Opmerkelijk in dit onderzoek is dat volgens de NZA een kaakchirurg nooit meer dan 10 dagdelen kan werken, 5 werkdagen. Dit is nogal bizar, aangezien kaakchirurgen in kleine samenwerkingsverbanden werken en daardoor wekelijks 24 uursdiensten hebben. Daarnaast is een gemiddelde werkdag minstens 10 uur.

Meer informatie
Kamerbrief over korting kaakchirurgen
Eindrapport NZa gegevensonderzoek kaakchirurgie
http://vergelijkmondzorg.nl

Plaats een reactie