Galenus Geneesmiddelenprijs 2010 voor middel tegen zeldzame bloedziekte

Het medicijn Nplate® (romiplostim) van de firma Amgen is bekroond met de Galenus Geneesmiddelenprijs 2010. De prijs is op 12 juli uitgereikt door dr. A.H.G. Rinnooy Kan, kroonlid en voorzitter van de Sociaal Economische Raad. De Galenus Researchprijs is dit jaar gewonnen door mw. dr. R. Masereeuw, voor haar onderzoek naar nierschade door medicijngebruik.

De opnieuw feestelijke prijsuitreiking vond plaats in congrescentrum CORPUS te Oegstgeest. De jury stond onder voorzitterschap van prof. dr. Henk Timmerman, emeritus hoogleraar Farmacochemie aan de VU Amsterdam. Uit zeven nieuwe geneesmiddelen koos de jury het meest innovatieve en betekenisvolle middel. Dat was volgens haar Nplate®. Dit is een weesgeneesmiddel tegen de zeldzame ziekte immuun trombocytopenische purpura (ITP), waarbij het lichaam de eigen bloedplaatjes vernietigt. Dit veroorzaakt milde tot ernstige bloedingen.

Inzendingen
Er waren dit jaar zeven inzendingen, waaruit de jury eerst drie genomineerden koos: Kuvan® (sapropterinedichloride) van Merck Serono, Mozobil® (plerixafor) van Genzyme, en Nplate® (romiplostim) van Amgen. Kuvan® is het eerste en enige geïndiceerde geneesmiddel voor de behandeling van hyperfenylalaninemie, een erfelijke stofwisselingsziekte. Mozobil® mobiliseert stamcellen om een transplantatie mogelijk te maken bij patiënten met een lymfoom of multipel myeloom. De winnaar van de Galenus Geneesmiddelenprijs 2010, Nplate®, stimuleert het beenmerg tot een verhoogde productie van bloedplaatjes. Dit vermindert de kans op ernstige bloedingen.

De overige kandidaten waren: Pandemrix® (H1N1), een geadjuveerd vaccin dat is ingezet tegen de nieuwe influenza-A (H1N1)-pandemie; RebiSmart™, een elektronische auto-injector voor MS-patiënten die Rebif® gebruiken; RoActemra® (tocilizumab), de eerste IL-6-receptorremmer voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA); en Stelara® (ustekinumab), een nieuwe biologic tegen psoriasis.

Galenus Researchprijs
Winnaar van de Galenus Researchprijs 2010 is mw. dr. R. Masereeuw. De prijs, een geldbedrag van € 5.500,- en een gouden medaille, werd haar uitgereikt door prof. dr. A. Cohen, directeur van het Centre for Human Drug Research te Leiden en hoogleraar Klinische Farmacologie LUMC. Masereeuw is universitair hoofddocent bij de afdeling Farmacologie–Toxicologie van het UMC St. Radboud in Nijmegen. “Het researchonderwerp van mevrouw Masereeuw is belangwekkend en zeer actueel: de rol van de zogeheten ABC-transporters bij acute nierschade door geneesmiddelen en – gelukkig kan dat dus – bij het daaropvolgende herstel”, aldus de jury.

Over de Galenusprijzen
De Galenus Geneesmiddelenprijs en de Galenus Researchprijs worden jaarlijks toegekend aan het meest innovatieve en betekenisvolle geneesmiddel dat in het voorafgaande jaar in Nederland op de markt werd gebracht, respectievelijk een veelbelovende jonge onderzoeker. De prijzen werden in 1993 voor het eerst in Nederland uitgereikt en financieel mogelijk gemaakt door de medische uitgeverij CMPMedica Netherlands bv. Sinds dit jaar worden de prijzen beheerd door de Stichting Galenusprijs Nederland. De medische uitgeverij Van Zuiden Communications B.V. treedt op als hoofdsponsor. De Galenus Researchprijs wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de KNMP. Overige sponsoren zijn Benecke, Corpus, Cordad Schulte Huis, Ephor, Hinfelaar PR, Smelik Abrahams Morssinkhof en Vondst Advocaten. De jury is onafhankelijk en bestaat uit wetenschappers en bestuurders van openbare lichamen in de medische sector.

Plaats een reactie