Galblaasverwijdering ook vaginaal

Chirurg Colin Sietses opereert in Ziekenhuis Gelderse Vallei volgens de nieuwste technieken. Hierbij gaat het om opereren via natuurlijke lichaamsopeningen. Bij vrouwen kan op deze manier de galblaas via de vagina verwijderd worden. Het Edese ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland, die in navolging van Amerika en Duitsland, deze nieuwste techniek toepast.

Geen snee, geen hechtingen en een snel herstel. NOTES (Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) is de nieuwste ontwikkeling op dit gebied. De techniek verschilt bijna niet van de kijkoperaties via de buik. Alleen de plaats waardoor instrumenten worden ingebracht is anders. Omdat niet via de buik geopereerd wordt, zijn de pijnklachten minder na de operatie en is het herstel meestal sneller. Er zijn geen littekens zichtbaar, wat veel vrouwen een belangrijk voordeel vinden. Inmiddels hebben 25 vrouwelijke patiënten in de kliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei hun galblaas laten verwijderen.

Aanrader
Mariëlle Top (19 jaar), koos voor de nieuwste techniek. In eerste instantie vond zij het geen prettig idee. Maar het uitblijven van littekens sprak haar aan en gaf de doorslag. ‘ Het viel allemaal erg mee. Ik heb nauwelijks pijn gehad en was snel weer op de been. Ik raad het iedereen aan.’ Op advies van Mariëlle kiest haar vriendin nu ook voor deze techniek.

Verleden tijd
Er worden in Nederland meer dan 21.000 galblaasoperaties per jaar verricht. De laparoscopische cholecystectomie (galblaas verwijdering via kijkbuis) is algemeen aanvaard als de behandeling van eerste keuze vanwege een kortere ziekenhuisopname, minder postoperatieve pijn, sneller herstel en beter cosmetisch resultaat dan de klassieke methode.

Met ‘ NOTES” is ook het kleinste litteken verleden tijd.