GaiaZOO bouwt dierverblijven om mensen heen

De Zuid-Limburgse GaiaZOO bouwt in 2014 verder aan het Taiga-gebied. Na in 2013 te zijn verkozen tot ANWB’s Leukste Uitje van Nederland wordt 2014 het jaar om het publiek nóg meer te verwonderen met nieuwe, spectaculaire bouwplannen.

GaiaZOO wordt in 2014 nog mooier

Volgend jaar start GaiaZOO namelijk met de bouw van een uniek doorloopgebied waar bezoekers én dieren elkaar kunnen bewonderen.

Op een oppervlakte van meer dan 3.000 m2 bouwt GaiaZOO vijf unieke leefgebieden voor honderden nieuwe dieren. Het zijn uitheemse soorten die je ook in onze vrije natuur zou kunnen tegenkomen, hoewel ze hier eigenlijk niet thuishoren, zoals uiteenlopende exotische vogels, Noord-Amerikaanse wasberen en stinkdieren, land- en waterschildpadden.

Maar GaiaZOO bouwt in dit doorloopgebied ook een groene vallei voor een van de meest besproken roofdieren ter wereld: de grijze wolf, een inheemse diersoort die door menselijk toedoen in zijn oorspronkelijke leefgebied is uitgestorven, maar langzaam weer richting Nederland trekt.

Voor al deze verblijven geldt dat de bezoeker dwars door het leefgebied van de dieren loopt en dit past perfect bij het innovatieve karakter van GaiaZOO; ‘mens kijkt naar dier en dier kijkt naar mens’.

TV spot GaiaZOO genomineerd voor Gouden Loeki 2013.

Voute Volière in 3D
De ‘Voute Volière’, heeft als centraal thema faunavervalsing: bezoekers maken hier kennis met allerlei van oorsprong uitheemse diersoorten die vaak als huisdier worden gehouden en bewust of onbewust terecht komen in de vrije natuur. In de Voute Volière loop je als bezoeker vogelvrij tussen honderden grote Alexander parkieten, blauwgroene monniksparkieten en halsbandparkieten. Het unieke van dit verblijf is dat er ook nog kleurrijke vogels op het land en in het water kunnen worden ontdekt, zoals de carolina- en mandarijneenden, of de oorspronkelijk uit China afkomstige bosfazanten. Allemaal exotische vogels die in de Nederlandse natuur weten te overleven. Ook de vele Noord-Amerikaanse roodwangschildpadden zijn hier te bewonderen. De Voute Volière in GaiaZOO is in alle opzichten een unieke belevenis in 3D (op het land, in het water en in de lucht).

Parkieten Paradijs
Naast de Voute Volière verrijst volgend jaar een tweede grote volière die plaats gaat bieden aan honderden bontgekleurde grasparkieten en zebravinken, die op je hoofd en handen kunnen landen.

GaiaZOO, meisje en parkieten

In het ‘Parkieten Paradijs’ kunnen kinderen een voederstokje krijgen, waar in een mum van tijd kwetterende vogels op zullen landen. Zo is iedere bezoeker in GaiaZOO zijn eigen valkenier!

Wasberen en stinkdieren
Vanuit de kleurrijke Voute Volière belandt de bezoeker vanzelf in de zwart-witte wereld van wasberen en stinkdieren.

GaiaZOO, wasberen

Van oorsprong horen ze thuis in Noord-Amerika, maar deze grappige roofdieren zijn meesters in aanpassing aan hun leefomgeving en zijn inmiddels dus ook talrijk in de Europese natuur aanwezig. GaiaZOO bouwt voor deze dieren een afwisselend en zeer ruim verblijf met bomen, planten, rotsen en grote waterpartijen.

Grijze wolf
In GaiaZOO leven nu al veel dieren die hun natuurlijke leefgebied delen met de grijze wolf. Er worden weer regelmatig sporen waargenomen van grijze wolven die vanuit Duitsland richting Nederland trekken. Net als bij de lynx is Zuid-Limburg daarbij mogelijk hun entree naar ons land.

GaiaZOO, Grijze wolven

De keuze voor juist deze wolf is dan ook heel logisch in de Zuid-Limburgse ZOO. Voor de grijze wolven bouwt GaiaZOO een afwisselende leefomgeving waarbij bezoekers dwars door hun territorium wandelen via een half ingegraven tunnel. Dit gebied heet de WolvenVallei en heeft een oppervlakte van 2100 m2.

schUILhut
Vanuit de Wolventunnel loopt men rechtstreeks het verblijf in van diverse, grote Europese uilen. Net als de wolf was ook de mysterieuze oehoe lange tijd verdwenen uit onze vrije natuur, maar er broeden weer een aantal paren in Nederland, waarvan het merendeel in Zuid-Limburg. In de schUILhut kan men deze koning van het uilenrijk bewonderen.

Plaats een reactie