Het Nationale Park De Hoge Veluwe zet een nieuwe trend in! Op verschillende data in december kunnen bezoekers van het Park hun eigen dennenboom (grove den) uitzoeken en mee naar huis nemen. Geïnteresseerden slaan twee vliegen in één klap: ze hebben een unieke, echte dennenboom in huis en helpen de natuur in het Park een handje. De dennenbomen groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Wanneer de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen.
Praktische informatie
Bezoekers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe kunnen op 11, 15, 18 en 22 december 2010 een grove den uitzoeken en deze zelf afzagen. Dit is alleen op deze dagen mogelijk tussen 10.00 en 15.00 uur. De dennenboom mag gratis mee naar huis worden genomen; enkel de entree voor het Park dient te worden betaald (volwassenen € 7,50 per persoon en kinderen tot 12 jaar € 3,75 per persoon). Wel moet er rekening mee worden gehouden dat bezoekers zelf de boom dienen af te zagen en te vervoeren. Er zijn vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe aanwezig om assistentie te verlenen. Tevens zijn er zagen beschikbaar.
Geïnteresseerden kunnen zich op één van de bovenstaande data melden bij het Bezoekerscentrum van het Park. Daar ontvangen zij een bewijs dat zij een grove den mogen afzagen en meenemen van het terrein van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.
Help de natuur
Naast het feit dat het natuurlijk erg speciaal is een zelf afgezaagde grove den in huis te hebben, helpen de geïnteresseerden de natuur ook een handje! De dennenbomen in het Park groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Wanneer de bomen daar niet verwijderd worden, zal op den duur dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen. De grove den is een pionier boomsoort, dit betekent dat hij zich gemakkelijk verspreidt. Open terreinen zoals zandige korstmosvlakten zullen daarom als eerste begroeid raken met dennen. Wanneer de jonge dennen met rust gelaten worden zal hier dan ook spoedig een bos ontstaan. Voor veel zeldzame korstmossen en diersoorten zoals de blauwvleugelsprinkhaan, tapuit en zandhagedis zijn deze open terreinen van direct levensbelang. Wanneer zich op deze terreinen een (dennen)bos ontwikkelt betekent dit het einde voor deze soorten. Het Nationale Park De Hoge Veluwe zet zich sinds haar oprichting in om met consistent natuurbeheer deze en vele andere landschaptypen in stand te houden. Het Park wordt daarbij onder andere geholpen door vele vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe, zoals de dennenscheerders die de heide- en zandige terreinen vrijhouden van dennen.
De echte dennenboom
De versierde kerstboom is niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamers en kent een eeuwenlange traditie. Niet alleen de versierselen zijn in al die jaren aan mode onderhevig geweest. Ook onze vertrouwde kerstboom blijkt modegevoelig. Blauwspar, fijnspar, zilverspar en de opvouwbare kunstspar, maar in al het aanbod is steeds de enige echte dennenboom vergeten. Daarom gaat Het Nationale Park De Hoge Veluwe voor een nieuwe trend: de echte den. In het Park zijn veel grove dennen. Kenmerkend voor de grove den (ook wel de Pinus sylvestris genoemd) is dat deze lange naalden heeft. De boom heeft een wat open vorm in tegenstelling tot de meest gebruikte kerstbomen. Een groot voordeel van de echte dennenboom is dat deze na het afzagen zijn naalden niet verliest!