Fysiotherapieprogramma zeer effectief en kostenbesparend bij verzuim door lage rugpijn

De behandeling van lage rugpijn met het innovatieve re-integratieprogramma Graded Activity -een strak geprotocolleerd, fysiotherapeutisch oefenprogramma, gericht op het leren omgaan met pijn- blijkt bijzonder effectief en biedt een groot economisch rendement. Medewerkers behandeld volgens dit programma verzuimden maar liefst 35 dagen minder. Dit blijkt uit onderzoek van KLM Health Services bedrijfsarts Hynek Hlobil. Hij promoveerde eerder deze week aan VU medisch centrum op zijn baanbrekende onderzoek. Het doel van het Graded Activity programma is een snelle en veilige werkhervatting, ondanks eventueel aanhoudende lage rugpijn. Lage rugpijn is een belangrijk medisch en sociaal probleem. De sociaal-economische gevolgen door hoge ziekteverzuimkosten zijn voor de maatschappij, en voor de werkgever aanzienlijk. Terwijl de kosten van medische behandeling bij lage rugpijn slechts 10% van de totale kosten bedragen.

Het Graded Activity programma werd aangeboden aan werknemers van KLM die het werk verzuimden als gevolg van niet-specifieke lage rugklachten. Om het effect te meten werd het Graded Activity programma op basis van loting aangeboden aan een groep KLM medewerkers. Een vergelijkbare groep werd niet volgens dit programma begeleid, maar ontving gebruikelijke zorg zoals reguliere fysiotherapie of medicatie. Medewerkers behandeld volgens het Graded Activity programma konden hun eigen werk sneller hervatten dan de controlegroep. Het verschil in de verzuimdagen tussen de beide groepen was 35, ten gunste van de Graded Activity.

Over een jaar gerekend waren de gemiddelde kosten van alle medische behandelingen in de Graded Activity groep met € 83 p.p. per jaar iets hoger dan in de gebruikelijke zorggroep. Evenwel, de opbrengsten door de reductie van verzuimkosten bedroegen na 12 maanden in het meest conservatieve scenario € 999. Dit is een return-on-investment (ROI) van 1 op 12. Dit effect zette zich voort en na 3 jaar waren de totale opbrengsten € 1661 ten gunste van Graded Activity groep, een ROI van 1 op 20.

Hynek Hlobil is tevens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB).

Plaats een reactie